США попередили Грецію про наслідки за допомогу іранському танкеру Adrian Dariya 1

У Вашингтоні вважають, що танкер планує доправити нафту до Сирії в інтересах Корпусу вартових ісламської революції
Фото: EPA

Іранський танкер Grace 1 (пізніше перейменований на Adrian Dariya 1) затримали на початку липня у водах Гібралтару за підозрою в перевезенні нафти в обхід санкцій. Судно відпустили з-під арешту 15 серпня після запевнення уряду Ірану, що танкер не буде розвантажувати нафту в Сирії.

Будь-яку допомогу іранському танкеру Adrian Dariya 1 (раніше називався Grace 1) Сполучені Штати Америки розглядатимуть як матеріальну підтримку терористичної організації. Як повідомляє "Голос Америки", про це заявив високопоставлений співробітник Державного департаменту США.

У Вашингтоні вважають, що іранський танкер везе нафту до Сирії в інтересах Корпусу вартових ісламської революції, який визнано терористичною організацією у США.

Представник Держдепартаменту повідомив, що США висловили свою позицію уряду Греції і попереджають усі середземноморські порти про наслідки надання допомоги Adrian Dariya 1.

Згідно з даними сервісу відстеження маршрутів руху морських суден Marine Traffic, зараз іранський танкер прямує в грецький порт Каламата і, ймовірно, ввійде у нього 25 серпня. Водночас міністр морського флоту та острівної політики Греції Янніс Плакіотакіс заявив, що йому про це невідомо, пише “Немецкая волна“.

Танкер Grace 1, який ішов під прапором Панами, затримали в територіальних водах Гібралтару 4 липня. Припускали, що танкер перевозив іранську нафту до Сирії в обхід санкцій.

13 липня влада Гібралтару звільнила затриманих членів екіпажу.

15 серпня з'явилася інформація, що влада Гібралтару вирішила звільнити танкер, але за умови, що Grace 1 не буде вивантажувати нафту в Сирії.

16 серпня влада Ірану повідомила про перейменування судна на Adrian Darya і зміну прапора з панамського на іранський.

Суд округу Колумбія у США видав ордер на арешт танкера. Влада Гібралтару відхилила запит США про затримання танкера, пояснюючи це відмінностями санкційного режиму ЄС і Штатів щодо Ірану.