США відклали введення мит на низку китайських товарів до 15 грудня

США планують увести мита на продукцію китайського імпорту вартістю $300 млрд
Фото: EPA

У групу китайських товарів, уведення мит щодо яких США відклали, входять мобільні телефони, ноутбуки, ігрові приставки, певні іграшки, комп'ютерні монітори і деякі предмети одягу та взуття.

США не будуть уводити мита на низку китайських товарів до 15 грудня 2019 року. Про це 13 серпня повідомила пресслужба американського торгового представництва.

У цю групу входять, зокрема, мобільні телефони, ноутбуки, ігрові приставки, певні іграшки, комп'ютерні монітори і деякі предмети одягу та взуття.

На інші товари 10-відсоткове мито буде введено 1 вересня, як і було заплановано. Деякі продукти прибрали із цього списку з міркувань безпеки, здоров'я та з інших причин.

Загалом США планують увести мита на продукцію китайського імпорту вартістю $300 млрд, зазначили у відомстві.

Відносини США та КНР у торговельній сфері погіршилися після того, як улітку 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про введення для Китаю митного збору в розмірі 25% на товари вартістю $50 млрд. Китай увів такі самі мита у відповідь на імпорт товарів зі Сполучених Штатів.

Наприкінці вересня 2018 року набули чинності ввізні мита США на китайські товари вартістю $200 млрд. У заяві Трампа йшлося, що до кінця року ставка мита становитиме 10%, а з 1 січня 2019 року – 25%. Потім американський президент відтермінував уведення цього тарифу.

Наприкінці грудня 2018 року газета The Wall Street Journal повідомила, що США і Китай розпочинають детальну роботу над торговельною угодою.

24 лютого 2019 року американський президент поінформував про "істотний прогрес" у торговельних переговорах із Китаєм щодо низки питань, зокрема щодо охорони інтелектуальної власності, передання технологій, сільського господарства. 14 березня Трамп заявив, що США поки не поспішають укладати торговельну угоду з Китаєм, хоча переговори тривають добре.

5 травня президент США повідомив, що переговори відбуваються дуже повільно і 10 травня США піднімуть податки на товари китайського експорту загальною вартістю $200 млрд із 10% до 25%. 10 травня президент США доручив підготувати мита практично на весь імпорт товарів із Китаю. У відповідь на введення мит американською стороною Китай із 1 червня ввів нові мита на товари зі США на загальну суму $60 млрд.

У червні 2019 року Трамп говорив, що якщо торговельної угоди між США і Китаєм не буде підписано, американська сторона введе чергові мита на китайські товари на суму $325 млрд.

1 серпня президент Сполучених Штатів оголосив, що з 1 вересня Вашингтон уведе додатковий тариф у розмірі 10% на весь обсяг товарів із Китаю, який досі не обкладали митним збором.

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард заявляла, що торговий спір між США і Китаєм є одним із факторів, який може призвести до зниження світового ВВП у 2020 році.