США скерують на Близький Схід додатково тисячу військовослужбовців

У Пентагоні заявили, що США не шукають конфлікту з Іраном
Фото: pixabay.com

За словами виконувача обов'язків міністра оборони США Патріка Шанагана, Сполучені Штати коригуватимуть чисельність військових сил на Близькому Сході з огляду на дані розвідки та ймовірні загрози.

США скерують на Близький Схід додатково тисячу військовослужбовців, повідомила 17 червня пресслужба Пентагону.

Виконувач обов'язків міністра оборони США Патрік Шанаган схвалив скеровування додаткового угруповання військових з оборонною метою "для протидії загрозам, що виникають у повітряному просторі, на морі й на суші в регіоні Близького Сходу".

"Нещодавні атаки Ірану підтверджують достовірну розвідувальну інформацію, яку ми дістали, про ворожу поведінку іранських сил та їхніх довірених угруповань, що загрожують американським військовослужбовцям та інтересам США в регіоні", – ідеться в повідомленні.

У пресслужбі наголошують, що США не шукають конфлікту з Іраном, але вживатимуть заходів для гарантування безпеки американських військовослужбовців у регіоні і для національних інтересів", – сказав Шанаган.

"Ми і далі уважно стежитимемо за ситуацією і коригуватимемо чисельність сил у разі потреби з огляду на дані розвідки та ймовірні загрози", – додав Шанаган.

16 червня державний секретар США Майк Помпео заявив, що Сполучені Штати розглядають усі можливі варіанти реагування на дії Ірану в регіоні, включно з воєнними заходами.

Уранці 13 червня вибухи в Оманській затоці пошкодили танкер Front Altair, який під прапором Маршаллових Островів ішов із вантажем нафтопродуктів у Японію. Судно загорілося. Також було атаковано японський корабель Kokuka Courageous, який ходить під прапором Панами. Він перевозив метанол у Сінгапур, повідомили в судовій асоціації BSM. Усіх 44 членів екіпажу обох суден урятували, повідомили в міністерстві закордонних справ Ірану. Як повідомляє агентство IRNA, у відомстві назвали інцидент підозрілим, оскільки він збігся з переговорами прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе та іранського верховного лідера Алі Хаменеї.

Помпео заявляв, що відповідальним за вибухи, які призвели до пожеж та евакуації екіпажів двох танкерів в Оманській затоці, є Іран.

Спадкоємний принц, заступник прем'єр-міністра і міністр оборони Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман також пов'язав напади на нафтові танкери в Оманській затоці з Іраном.