США ввели санкції проти п'яти компаній, пов'язаних із російським бізнесменом Пригожиним

США розширили санкції проти Пригожина
Фото: depositphotos.com

За даними Сполучених Штатів, компанії, розташовані в Судані, Гонконгу й Таїланді, допомагали російському бізнесмену Євгенові Пригожину ухилятися від американських санкцій.

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) міністерства фінансів США 15 липня оголосило про введення санкцій проти трьох фізичних і п'яти юридичних осіб, які пов'язані з російським бізнесменом Євгеном Пригожиним. Про це повідомляють на сайті відомства.

Санкції запровадили щодо російської компанії "М-Інвест", китайської Shen Yang Jing Cheng Machinery Imp&Exp, гонконгських Shine Dragon Group і Zhe Jiang Jiayi Small Commodities Trade Company та суданської Meroe Gold. Під санкції за зв'язки із Пригожиним також потрапили росіяни Ігор Лавренков, Михайло Потепкин і Андрій Мандель – топменеджери "М-Інвесту".

У заяві Держдепартаменту США наголошують, що зазначені особи й компанії допомагали Пригожину ухилятися від раніше введених американських санкцій та "поширювати шкідливий вплив по всьому світу".

"М-Інвест" – російська компанія, яка належить або підконтрольна Пригожину, вона є прикриттям для сил ПВК "Вагнер", що діє в Судані й відповідає за розроблення планів для колишнього президента Судану Омара аль-Башира щодо придушення протестувальників, які прагнуть до демократичних реформ", – зазначили в Держдепі.

Наближений до Кремля підприємець Пригожин (у російських ЗМІ його називали "ресторатором президента РФ Володимира Путіна") перебуває під американськими санкціями у зв'язку із втручанням у вибори президента США 2016 року.

Зокрема, 16 лютого 2018 року міністерство юстиції США висунуло обвинувачення у справі про втручання у президентські вибори 13 громадянам Росії та трьом компаніям, серед яких Пригожин і його "Агентство интернет-исследований", "Конкорд Менеджмент і Консалтинг", "Конкорд Кейтеринг". Усім обвинуваченим інкримінують змову з метою обману Сполучених Штатів. За даними мін'юсту, агентство купувало простір на серверах у США і реєструвало сотні акаунтів у Facebook, Twitter та Instagram, використовуючи водночас викрадені чи підроблені американські документи, а також фіктивні банківські рахунки.

30 вересня 2019-го мінфін США ввів додаткові санкції, пов'язані з імовірними спробами РФ вплинути на американські вибори. У санкційний список занесли двох співробітників "Агентства интернет-исследований", три компанії, пов'язані із Пригожиним, а також яхту і три літаки, якими він користується. Також мінфін уточнив дані самого Пригожина та чотирьох осіб із його оточення, на яких наклали санкції раніше.

Держсекретар Майк Помпео заявляв, що Штати "будуть продовжувати домагатися того, щоб Пригожин і схожі на нього люди не змогли переховуватися і комфортно жити доти, доки будуть займатися дестабілізаційною діяльністю, яка загрожує інтересам США та їхніх союзників".