США закрили своє консульство в китайському Ченду. Цього вимагала влада КНР

Офіційно консульство закрилося о 10.00
Фото: ЕРА

Американський прапор із генконсульства США в китайському Ченду зняли вранці 27 липня, після чого поліція обмежила доступ у район диппредставництва. Закриття консульства вимагав Пекін.

27 липня Сполучені Штати офіційно закрили на вимогу влади Китаю своє Генеральне консульство в місті Ченду (провінція Сичуань). Про це поінформувало МЗС Китаю.

"О 10 годині ранку 27 липня 2020 року консульство США в Ченду було закрито відповідно до вимог Китаю. Китайський компетентний орган потім увійшов із головного входу і заволодів [приміщенням]", – ідеться в повідомленні.

Китайський державний телеканал CCTV розповів, що 25 липня робітники розпочали знімати з консульства інформаційні таблички, 26 липня зняли емблему консульства і повантажили краном у велику вантажівку "принаймні один контейнер".

Національний прапор США з дипломатичного представництва в Ченду зняли сьогодні о 6.18. Після цього китайська поліція обмежила доступ у район, де розташоване консульство.

Відносини між країнами серйозно погіршилися на тлі епідемії COVID-19, що виникла в Китаї наприкінці 2019 року.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп та інші американські чиновники неодноразово звинувачували владу Китаю у приховуванні масштабів епідемії на ранніх етапах, що, на їхню думку, стало головною причиною пандемії. Пекін усі звинувачення відкидає.

21 липня США вимагали від Китаю протягом 72 годин закрити консульство в Г'юстоні. Його співробітників звинуватили в економічному шпигунстві, підривній діяльності та спробі викрадення наукових даних.

Як дзеркальної відповіді Китай вимагав від Сполучених Штатів закрити Генконсульство в Ченду.