Суд призначив заставу поліцейському, який убив Флойда

Суд округу Геннепін установив заставу Шовіну
Фото: ЕРА

Колишній офіцер поліції Міннеаполіса Дерек Шовін, обвинувачений у вбивстві афроамериканця Джорджа Флойда, може вийти на волю без жодних умов, якщо внесе $1,25 млн.

Суд округу Геннепін (штат Міннесота) 8 червня встановив заставу колишньому поліцейському Дереку Шовіну, обвинуваченому в убивстві чорношкірого жителя Міннеаполіса Джорджа Флойда. Про це повідомив CNBC.

Шовін узяв участь у засіданні за допомогою відеоконференції. Йому висунуто обвинувачення в убивстві другого і третього ступеня, а також у ненавмисному вбивстві другого ступеня.

Суд задовольнив клопотання про звільнення ексофіцера під заставу в розмірі $1 млн за умови дотримання кількох умов: з'являтися в суд за викликом, не працювати в органах безпеки, правоохоронних органах і службах охорони, здати вогнепальну зброю і боєприпаси, а також дозвіл на зберігання зброї.

Обвинувачений може вийти на волю взагалі без жодних умов, але в цьому разі сума застави зросте до $1,25 млн.

Наступне засідання суду призначено на 29 червня.

Флойд помер 25 травня після жорсткого затримання поліцейськими в Міннеаполісі. Судмедекспертиза підтвердила, що смерть настала внаслідок удушення. Патрульні підозрювали Флойда в тому, що він розрахувався підробленою 20-доларовою купюрою. Після смерті афроамериканця в усій країні почалися акції протесту. Влада ухвалила рішення про залучення Нацгвардії до придушення заворушень у кількох містах.

29 травня поліцейського Шовіна, який застосував задушливий прийом щодо Флойда, заарештували. 3 червня висунули обвинувачення трьом його колегам, які брали участь у затриманні. 5 червня Александеру Куенгу, Томасу Лейну і Ту Тао суд призначив заставу в розмірі $750 тис. кожному.

7 червня дев'ятеро із 12 членів міської ради Міннеаполіса заявили, що проголосують за розформування місцевого департаменту поліції.