Телескоп Hubble сфотографував "спокійну" галактику з "вибухонебезпечними тенденціями"

Телескоп сфотографував незвичайну галактику в сузір'ї Терезів
Фото: spacetelescope.org

Hubble сфотографував зображення спіральної галактики ESO 580-49, розташованої на відстані 190 мільйонів світлових років від Землі в сузір'ї Терезів.

Телескоп Hubble сфотографував зображення спіральної галактики ESO 580-49, яка здається "спокійною й невибагливою", але демонструє "вибухонебезпечні тенденції". Про це повідомляють на сайті телескопа.

ESO 580-49 розташована на відстані 190 мільйонів світлових років від Землі в сузір'ї Терезів.

За словами вчених, у жовтні 2011 року було зафіксовано потужний сплеск високоенергетичного гамма-випромінювання, відомий як гамма-сплеск. Випромінювання спостерігали з тієї області неба, де розташована ESO 580-49. Астрономи вважають, що саме в цій галактиці стався гамма-сплеск.

Зараз невідомо, що призвело до гамма-сплеску в ESO 580-49. Оскільки жодної з відомих причин у цьому випадку не підтвердили, учені вважають, що досліджувана галактика виробила новий тип гамма-сплеску.

Космічний телескоп Hubble було запущено на навколоземну орбіту у квітні 1990 року. За весь час роботи він зробив понад мільйон знімків. У космосі телескоп розмістили, щоб реєструвати електромагнітне випромінювання в діапазонах, які не пропускає земна атмосфера.