Теракт у Барселоні. Усе, що наразі відомо

Унаслідок теракту загинуло щонайменше 13 людей
Фото: ЕРА

17 серпня в центрі Барселони терорист скерував фургон у натовп перехожих. У підсумку загинуло щонайменше 13 осіб, 82 дістало поранення. Двох підозрюваних затримала поліція, відповідальність за теракт узяла на себе "Ісламська держава". "ГОРДОН" зібрав усю відому інформацію про подію.

Де й коли стався теракт?

Терористичний акт у Барселоні трапився 17 серпня приблизно о 18.00 за київським часом.

Білий мікроавтобус виїхав на пішохідний бульвар Ла-Рамбла в центрі Барселони і попрямував у натовп. За словами очевидців, він їхав зигзагами, щоб збити якомога більше людей. Водій проїхав бульваром приблизно 500 метрів, після чого покинув автомобіль і втік.

Одразу після теракту правоохоронці почали розшукувати ще один мікроавтобус – припускали, що на ньому могли втекти злочинці. За кілька годин його знайшли у Віку – це місто розташоване між Барселоною і Ріполем.

Наразі відомо про 13 загиблих (із них п'ятеро дітей) та 82 постраждалих унаслідок події. Поліція Каталонії зазначала, що серед постраждалих багато людей із тяжкими травмами.

Поліція вивчає фургон, покинутий на бульварі Ла-Рамбла. Фото: ЕРА

Що відомо про терориста чи терористів?

У фургоні було виявлено іспанський паспорт на ім'я Дрісса Укабіра. З огляду на інформацію та фотографії на його сторінці у Facebook, це виходець із північної Африки, який жив у місті Ріполь за 110 км від Барселони. Зараз його профіль видалено.

Як пише видання 20minutos.es, за кілька годин після теракту Укабір сам прийшов у поліцію і заявив, що у нього вкрали документи. Правоохоронці його заарештували. Також у передмісті Віка поліція затримала ще одного підозрюваного, чийого імені поки не називають.

Представник поліції Каталонії Жозеп Траперо заявив, що серед затриманих немає водія вантажівки, хоча вони "прямо пов'язані" з терактом.

Відповідальність за теракт узяли на себе бойовики "Ісламської держави", назвавши водія фургона своїм "солдатом".

Один із затриманих – виходець із Північної Африки Дрісс Укабір. Фото: Driss Oukabir / Facebook

Які ще чутки були про теракти?

Спочатку ЗМІ повідомляли про те, що терорист, покинувши фургон на бульварі Ла-Рамбла, разом зі спільниками захопив заручників у турецькому барі неподалік від місця інциденту, але цю інформацію не підтвердили.

Одразу після наїзду на пішоходів правоохоронці оточили центр міста і прилеглі вулиці, а на в'їздах і виїздах із Барселони встановили контрольні пункти пропуску. На одному з таких КПП водій збив трьох поліцейських і втік. За кілька годин його застрелили в муніципалітеті Сан-Жуст-Десверн за 10 км від Барселони. Водночас у поліції вважають, що до теракту він не причетний.

На іншому пункті пропуску стався схожий інцидент: водія, який травмував поліцейського, відразу ж затримали. Чи пов'язаний він із терористичною атакою, не відомо.