The Washington Post опублікувало секретні стенограми розмов Трампа з прем'єром Австралії і президентом Мексики

The Washington Post опублікувало розшифровки телефонних розмов Трампа
Фото: EPA

Транскрипти розмов президента США Дональда Трампа з прем'єром Австралії Малкольмом Тернбуллом і президентом Мексики Енріке Пенья Ньєто, опубліковані виданням The Washington Post, базувалися на нотатках чиновників Білого дому, відомих як "меморандуми дзвінків".

Американське видання The Washington Post опублікувало стенограми телефонних розмов президента США Дональда Трампа з прем'єр-міністром Австралії Малкольмом Тернбуллом і президентом Мексики Енріке Пенья Ньєто.

Транскрипти розмов базувалися на нотатках чиновників Білого дому, відомих як "меморандуми дзвінків", які поширюють серед співробітників Білого дому і політиків.

У стенограмі розмови за 27 січня йдеться, що президенти Трамп і Ньєто обговорювали, хто буде оплачувати будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Трамп вимагав від Ньєто перестати заперечувати йому щодо фінансування будівництва стіни. За його словами, президенти повинні сказати, що вирішать це питання і це виллється в якусь формулу, а не просто заперечувати один одному.

Мексиканський президент відкинув пропозицію Трампа, заявивши, що Мексика не зможе профінансувати стіну. Трамп у відповідь на це сказав, що Ньєто "не може сказати таке пресі", тому що преса це опублікує, а Трамп "не зможе змиритися з цим".

Також американський лідер зазначив, що стіна – "найменш важлива річ" у цій розмові, але може бути найважливішою політично.

Видання також повідомило про "жорстку" розмову Трампа з Тернбуллом 28 січня. Стверджують, що лідери говорили про біженців, та Трамп сказав, що цей дзвінок – найнеприємніший за весь день.

Американський президент заявив про незгоду з угодою щодо біженців, ухваленою за Барака Обами. Трамп сказав, що рішення прийняти 2 тис. біженців у США "вб'є його", оскільки він – "велика людина, яка не хоче впускати людей у країну". Тернбулл відповів, що це, можливо, не та угода, яку хотів би укласти Трамп, але йому доведеться її дотримуватися.

Також Трамп сказав, що в той день, 28 січня, один дзвінок пройшов "набагато гладкіше" – це розмова з президентом РФ Володимиром Путіним.

У Білому домі відмовилися від коментарів.

Чиновник, який говорив на умовах анонімності, сказав виданню, що Трамп – "жорсткий переговірник, який прагне укласти найбільш вигідні для американського народу угоди". Він зазначив, що американський президент після розмов особисто зустрічався з австралійським і мексиканським лідерами і мав продуктивні бесіди з ними.

26 січня Трамп підписав розпорядження про початок будівництва стіни на кордоні з Мексикою, що було однією із його передвиборчих обіцянок. Водночас Трамп заявляв, що витрати на будівництво повинна взяти на себе Мексика. Ньєто, зі свого боку, категорично відкинув таку можливість. Через цей конфлікт було скасовано зустріч Ньєто і Трампа, заплановану на 31 січня. 27 січня Трамп заявив, що в нього відбулася "дружня розмова" з Ньєто. Він запевнив, що поважає Мексику і любить мексиканський народ, але має намір переглянути відносини з цією країною, зокрема економічні.

28 січня прес-служба Білого дому повідомила, що Трамп і Тернбулл провели 25-хвилинну розмову. "Два лідери наголосили на міцній силі і близькості американо-австралійських відносин, які мають вирішальне значення для миру, стабільності і процвітання в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні й у всьому світі", – ішлося в повідомленні Білого дому. Жодних інших подробиць не наводили. 

2 лютого газета The Washington Post написала, що під час дзвінка Тернбуллу Трамп кинув слухавку, заявивши, що це найгірша його розмова з іноземним лідером. Пізніше в коментарі BBC австралійський прем'єр повідомив, що ця інформація не відповідає дійсності. За його словами, розмова була відвертою і "завершилася ввічливо".