"Тих, хто скоює злочини на ґрунті ненависті та масові вбивства, має бути страчено". Трамп звернувся до нації у зв'язку з розстрілами в Ель-Пасо і Дейтоні

Трамп: Смертну кару мають застосовувати швидко та рішуче, без непотрібних переносів виконання вироку
Фото: ЕРА

Людей убиває не зброя, а психічні захворювання і ненависть злочинців, заявив президент США Дональд Трамп у телезверненні. Він закликав суспільство засудити будь-які форми фанатизму та расизму.

Президент США Дональд Трамп виступив за безумовне застосування смертної кари до винних у масових убивствах американців. Про це він заявив 5 серпня у зверненні до нації у зв'язку з розстрілами в Ель-Пасо і Дейтоні. Промову Трампа транслювали телеканал Fox News та інші провідні американські телеканали.

"Сьогодні я даю вказівку міністерству юстиції внести законопроєкт, який гарантує, щоб ті, хто скоює злочини на ґрунті ненависті та масові вбивства, зазнавали смертної кари і щоб смертну кару застосовували швидко й рішуче, без непотрібних переносів виконання вироку", – сказав Трамп.

Він також закликав поліпшити законодавство, яке стосується сфери психічного здоров'я громадян.

"Психічні захворювання і ненависть убивають, а не зброя", – підкреслив президент.

Він жодного разу у своєму виступі не торкнувся теми посилення контролю продажу зброї у Сполучених Штатах, про що написав у твіті вранці 5 серпня.

Убивцю з Ель-Пасо Трамп охарактеризував як "негідника", а злочинця, який убивав у Дейтоні, назвав "пришелепкуватим монстром".

За словами глави Білого дому, "нація має засудити расизм, фанатизм і теорію переваги білої раси", відсунувши вбік політичні розбіжності. Трамп додав, що не можна ігнорувати небезпеку інтернету та відеоігор, які "прославляють насильство".

3 серпня в Ель-Пасо (штат Техас) злочинець відкрив вогонь в універмазі Walmart, загинули 20 людей, понад 20 дістало поранення. За інформацією ЗМІ, стрільцем виявився 21-річний Патрік Крузіус, його затримали.

У ніч на 4 серпня в районі бару Ned Peppers у Дейтоні (штат Огайо) чоловік почав стріляти із гвинтівки. Загинули 10 осіб, зокрема сам злочинець. 27 людей було поранено. Поліція встановила особу стрільця – ним був 24-річний Конор Беттс.

5 серпня Трамп оголосив триденний траур на пам'ять про загиблих.