Трамп домовився з демократами про підвищення стелі держборгу, що дозволить США уникнути дефолту

Трамп підтримав пропозицію демократів про короткострокове підвищення ліміту держборгу
Фото: ЕРА

Демократи оголосили про угоду з президентом Сполучених Штатів Дональдом Трампом щодо підвищення ліміту державного боргу, після того як Палата представників Конгресу США схвалила виділення приблизно $8 млрд на ліквідацію наслідків урагану "Гарві".

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп і лідери Конгресу в середу, 6 вересня, домовилися про підвищення ліміту державного боргу країни, що дасть змогу уникнути дефолту, пише Reuters.

Повідомляють, що Трамп не підтримав пропозиції республіканців про довгострокове підвищення ліміту держборгу, а став на бік демократів, які ініціюють короткострокове підвищення, що надалі дасть змогу вносити зміни до бюджету. У такий спосіб президент вирішив зберегти можливість у разі необхідності підвищити витрати на оборону, зокрема через ситуацію навколо КНДР.

Демократи оголосили про угоду щодо цього питання після того, як Палата представників схвалила виділення майже $8 млрд на ліквідацію наслідків урагану "Гарві", що налетів на Техас і Луїзіану.

Офіційну межу держборгу США перевищили наприкінці 2012 року, після цього її кілька разів оновлювали – востаннє в березні 2017 року. Зараз розмір держборгу США становить $19,84 трлн, що на 0,03 трлн перевищує ліміт.

Рейтингове агентство Standard & Poor's попередило про важкі наслідки для економіки США – дефолт, закриття держустанов та повернення до рецесії, – якщо Конгрес не підвищить граничного ліміту держборгу до кінця вересня.