Трамп назвав екс-держсекретаря США Тіллерсона "тупим, як камінь"

Трамп (праворуч) розкритикував Тіллерсона
Фото: ЕРА (архів)

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявив, що екс-держсекретар США Рекс Тіллерсон був абсолютно не готовим до цієї посади.

Американський президент Дональд Трамп заявив, що колишній державний секретар США Рекс Тіллерсон "тупий". Про це він написав 23 травня у Twitter.

"Тіллерсон, людина, "тупа, як камінь", і абсолютно непідготовлена для держсекретаря, вигадав (його було звільнено) історію, що я був недостатньо підготовленим до зустрічі в німецькому Гамбурзі з [президентом РФ] Володимиром Путіним. Я не думаю, що Путін погодиться. Подивіться, як ідуть справи у США!" – твітнув Трамп.

23 травня CNN повідомив, що на закритій зустрічі з американськими законодавцями Тіллерсон сказав, що до зустрічі президентів США та РФ у липні 2017 року в Німеччині виявився готовим Путін, а не Трамп.

7 липня 2017 року Трамп і Путін зустрілися вперше, це сталося на полях саміту G20 у Гамбурзі. Переговори тривали 2 години 20 хвилин замість запланованих 35 хвилин. Тіллерсон тоді сказав, що між президентами була "позитивна хімія".

Результатом переговорів стало, зокрема, узгодження режиму припинення вогню на південному заході Сирії, а також домовленість створити постійний канал спілкування з питань урегулювання конфлікту в Україні.

13 березня 2018 року Трамп оголосив про звільнення Тіллерсона з посади держсекретаря і призначення на його місце Майка Помпео, який обіймав посаду директора ЦРУ.