Трамп назвав Зеленського президентом Росії

Трамп (на фото) обмовився, назвавши Зеленського "новим російським президентом"
Фото: ЕРА

Президент США Дональд Трамп, коментуючи скандал навколо липневої телефонної розмови із президентом України Володимиром Зеленським, спочатку назвав його главою Української держави, а пізніше – російської.

Президент США Дональд Трамп переплутав країну, якою керує український лідер Володимир Зеленський, і назвав його російським президентом. Американський президент припустився помилки під час брифінгу у штаті Меріленд 28 жовтня, розшифрування виступу опубліковано на сайті Білого дому.

Коментуючи скандал навколо липневої телефонної розмови з українським лідером, Трамп спочатку назвав Зеленського главою Української держави, а за кілька хвилин – російської.

"Коли я опублікував стенограму розмови, я спростував доповідь [глави комітету з розвідки Палати представників Конгресу США Адама] Шиффа. Навіть більше, як ви знаєте, новий російський президент, гарна людина, зробив заяву, що в розмові не було нічого. Не було тиску на нього. Нічого взагалі", – сказав Трамп.

Відео цього виступу опублікував у Twitter користувач Баррі Голдберг.

Зеленський вступив на посаду президента України 20 травня.

24 вересня в Палаті представників Конгресу США у зв'язку зі скандалом, який почався після публікацій The Washington Post і The New York Times про ймовірний тиск Трампа на президента України Володимира Зеленського під час липневої телефонної розмови, оголосили про початок офіційного розслідування в межах процедури імпічменту президента Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму розмови. Із неї випливає, що Трамп порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена. Зеленський пообіцяв Трампу, що новий український генпрокурор "подивиться на ситуацію".

Трамп називає розслідування "полюванням на відьом" і наполягає, що не тиснув на Зеленського. Президент України заявив, що під час телефонної розмови його ні до чого "не підштовхували", і підкреслив, що не хоче бути втягнутим у виборчу кампанію у США.

26 вересня було опубліковано скаргу розвідника, яка стала початком скандалу. Документ датовано 12 серпня. У тексті скарги йдеться, що Трамп у розмові із Зеленським "використав повноваження свого офісу", "чинив тиск" і просив про "втручання з боку іноземної держави" у президентські вибори у США, які мають відбутися у 2020 році. За даними інформатора, Білий дім намагався приховати стенограму розмови.