Трамп пригрозив санкціями проти Франції у відповідь на запровадження податку проти американських технологічних гігантів

Трамп натякнув Макрону, що американські санкції можуть торкнутися французьких вин
Фото: ЕРА

Рішення уряду Франції про тривідсотковий податок для Google, Facebook та інших великих компаній президент США Дональд Трамп назвав дурістю. Французький президент Еммануель Макрон запропонував обговорити проблему на саміті G7.

Рішення Франції ввести тривідсотковий податок на діяльність у країні великих технологічних компаній США є дурістю, Америка готова до заходів у відповідь. Таке повідомлення президент США Дональд Трамп розмістив 26 липня у своєму Twiter.

"Франція запровадила цифровий податок на наші великі американські технологічні компанії. Якщо хтось і може обкладати їх податком, то це тільки рідна країна, США. Незабаром ми оголосимо про відчутні заходи у відповідь на дурниці [президента Франції Еммануеля] Макрона. Я завжди говорив, що американське вино краще за французьке", – написав Трамп.

Як з'ясував телеканал BFMTV, у ніч на 27 липня Макрон і Трамп обговорили проблему телефоном і домовилися продовжити дискусію на саміті "Великої сімки" в Біарріці 2426 серпня.

Міністр економіки і фінансів Франції Брюно Ле Мер повідомив у телеінтерв'ю 27 липня, що податок скасовано не буде. Фрагменти виступу він розмістив у своєму Twitter. Він уточнив, що податок стосується не тільки американських корпорацій, а всіх великих технологічних фірм, що використовують цифрові дані і мають обіг понад €750 млн у всьому світі і €25 млн у Франції. Ле Мер сказав, що в Парижі сподіваються на введення загальносвітового "справедливого цифрового оподаткування".

Схвалений урядом Франції податок дістав назву GAFA – за першими буквами чотирьох найбільших корпорацій, яких він стосується (Google, Amazon, Facebook, Apple). Він покликаний перешкодити транснаціональним корпораціям ухилятися від сплати податків за допомогою створення штабквартир у країнах ЄС із низьким рівнем податків.