Трамп продовжив заборону на фінансування освітніх обмінів із низкою країн, зокрема з Росією

У документі, підписаному Трампом, перераховані країни, на які 2018 року поширюватиметься заборона на надання гуманітарної допомоги з боку США
Фото: EPA

У меморандумі президента США Дональда Трампа, адресованому держсекретареві Рексу Тіллерсону, ідеться про те, що США не надаватимуть "негуманітарної та не пов'язаної з торгівлею допомоги та не дозволятимуть фінансування участі у програмах освітніх та культурних обмінів офіційних осіб і співробітників урядів Еритреї, КНДР, Росії та Сирії 2018-го фінансового року".

Президент США Дональд Трамп продовжив заборону на фінансування освітніх обмінів з Еритреєю, КНДР, Росією та Сирією. Меморандум глави американської держави, адресований держсекретареві Рексу Тіллерсону, опублікували на сайті новинного агрегатора Kinja.

На сайті Білого дому документа поки що немає.

Меморандум ухвалено на підставі закону про захист жертв торгівлі людьми й насильства від 2000 року, у якому конкретних країн не згадують.

У підписаному Трампом документі перераховано країни, на які у 2018 році поширюватиметься заборона на надання гуманітарної допомоги з боку США. До переліку увійшли Демократична Республіка Конго, Екваторіальна Гвінея, Іран, Південний Судан, Судан і Венесуела.

У меморандумі йдеться, що Сполучені Штати не надаватимуть "негуманітарної та не пов'язаної з торгівлею допомоги та не дозволятимуть фінансування участі у програмах освітніх та культурних обмінів офіційних осіб і співробітників урядів Еритреї, КНДР, Росії та Сирії 2018-го фінансового року".

Таке фінансування можуть дозволити, якщо в доповіді Конгресу держсекретар повідомить, що уряд цієї країни дотримується мінімальних стандартів, визначених у законі, або докладає значних зусиль, аби відповідати йому.

Ще одне положення меморандуму передбачає, що виконавчі директори міжнародних банків розвитку та Міжнародного валютного фонду мають виступати проти видавання кредитів, які ітимуть на користь урядам Ірану, КНДР і Росії. Виняток становлять кредити, які "використовуватимуть для надання гуманітарної допомоги, допомоги у сфері торгівлі, допомоги на розвиток, яка безпосередньо стосується головних людських потреб, не управляється урядом цієї країни і не приносить жодної користі такому уряду".

Аналогічну заборону 2016 року увів тодішній президент США Барак Обама.

2 серпня Трамп схвалив уведення нових санкцій проти Росії, Ірану та КНДР. Зокрема, закон вимагає від фінансової розвідки Сполучених Штатів протягом 180 днів надати відомості про активи наближених до Кремля російських політиків і бізнесменів, які перебувають на Заході.

29 вересня Трамп підписав меморандум, яким доручив держсекретареві США Рексу Тіллерсону, главі мінфіну Стівену Мнучину та директору національної розвідки Дену Коутсу займатися імплементацією закону.