Трамп заявив, що не сприймає всерйоз загрози імпічменту

Про ймовірний імпічмент Трампа говорили в Конгресі
Фото: ЕРА

На запитання, наскільки серйозно президент США Дональд Трамп сприймає загрозу імпічменту з боку Конгресу, він відповів: "Зовсім несерйозно".

Президент США Дональд Трамп не сприймає всерйоз загрозу імпічменту. Про це він заявив журналістам 23 вересня, повідомляє Reuters.

Главу Білого дому запитали, наскільки серйозно він ставиться до загрози імпічменту з боку Конгресу США, і той відповів: "Зовсім несерйозно".

Агентство зазначає, що розмови про ймовірний імпічмент пов'язані з телефонною розмовою Трампа та президента України Володимира Зеленського, під час якої американський президент нібито просив українського провести розслідування щодо ексвіцепрезидента США Джо Байдена.

10 травня особистий адвокат Трампа Рудольф Джуліані заявив про намір вирушити в Київ для зустрічі із Зеленським, щоб переконати продовжити розслідування ймовірних корупційних зв'язків Байдена в Україні. Того самого дня Джуліані скасував поїздку в Київ. За його словами, він не хотів потрапити у групу людей, які є "ворогами президента США", а в деяких випадках – "ворогами Сполучених Штатів".

The New York Times повідомила, що Джуліані в липні провів телефонні переговори, а потім особисто зустрівся з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком. Адвокат просив співрозмовника активізувати розслідування в Україні за двома "важливими для Трампа" питаннями. Перше – імовірне втручання українських чиновників у вибори у США 2016 року з метою завдати шкоди Трампу, а друге – роль сина колишнього віцепрезидента Байдена Гантера в газовому бізнесі в Україні.

Джуліані стверджував, що зустрічався з Єрмаком як приватна особа.

9 вересня глави комітетів Палати представників Конгресу США Еліот Енґель, Адам Шифф і Елайджа Каммінґс (усі – Демократична партія) оголосили про початок розслідування повідомлень про спроби Трампа, Джуліані й інших осіб чинити тиск на уряд України з метою поліпшити свої позиції напередодні президентської кампанії 2020 року. Вони зазначають, що адміністрація Трампа, змушуючи Київ "провести два політично мотивовані розслідування, замасковані під антикорупційну діяльність", погрожувала відмовити Україні у військовій допомозі.

У Конгресі заявляли, що в разі, якщо буде доведено факт тиску Трампа на Зеленського, главі Білого дому загрожує імпічмент.