Трамп заявив, що публікація усього архіву про вбивство Кеннеді могла завдати шкоди нацбезпеці США

Кеннеді було смертельно поранено 22 листопада 1963 року
Фото: EPA (архів)

Президент США Дональд Трамп не дозволив публікації частини документів про вбивство 35-го президента США Джона Кеннеді, їх відправили на "повторний огляд".

Президент США Дональд Трамп зупинив публікацію частини документів про вбивство 35-го президента США Джона Кеннеді. Про це повідомляє Associated Press.

Трамп пояснив своє рішення тим, що "у нього не було вибору", оскільки відкриття всіх файлів може завдати шкоди національній безпеці країни.

Національне управління архівів і документації США 26 жовтня вперше опублікувало 2891 документ у справі про вбивство Кеннеді. Частину документів, якої не дозволив відкрити Трамп, відправили на "повторний огляд" і мають оприлюднити до 26 квітня 2018 року.

Видання Politico 20 жовтня писало, що Трамп, імовірно, заблокує публікацію документів про вбивство Кеннеді. 21 жовтня президент США заявляв, що готовий розсекретити ці архіви.

Кеннеді було смертельно поранено пострілом у голову 22 листопада 1963 року у Далласі (штат Техас). Спеціальна комісія, що розслідувала злочин, дійшла висновку, що вбивство було скоєне злочинцем-одинаком Лі Гарві Освальдом. Проте офіційну версію було поставлено багато американців поставило під сумнів.

Колишній морський піхотинець Освальд проживав у СРСР із жовтня 1959-го до червня 1962 року і планував здобути радянське громадянство й освіту. Повернувся до США після одруження з Мариною Прусаковою і народження дочки Джун.

Освальда було вбито 24 листопада 1963 року під час переведення з поліцейського управління Далласа до окружної в'язниці. Підозрюваного у вбивстві Кеннеді застрелив власник місцевого бару Джек Рубі.

Згідно із соцопитуваннями, 62% американців вважає, що вбивство Кеннеді було замовним, писала The Washington Post.