Трамп заявив, що США "цілком можуть" укласти торговельну угоду з Китаєм

Трамп заявив, що США близькі до укладення торговельної угоди з Китаєм
Фото: ЕРА

Президент США Дональд Трамп повідомив, що не розглядає питання про підвищення мит на китайський імпорт.

США досягли прогресу в переговорах щодо торгівлі з Китаєм і не розглядають питання про підвищення тарифів на китайський імпорт. Про це 19 січня заявив президент США Дональд Трамп, повідомляє Reuters.

За словами президента США, у разі укладення угоди з Китаєм, американські мита буде скасовано. В іншому разі торгові санкції діятимуть і надалі.

Трамп підкреслив, що останнім часом американські і китайські представники провели безліч зустрічей і угода цілком може відбутися.

Віце-прем'єр Китаю Лю Хе відвідає США 30-го і 31 січня для наступного раунду торговельних переговорів із Вашингтоном.

Джерела Reuters повідомили, що США наполягають на регулярному моніторингу виконання торговельної угоди з Китаєм. Сполучені Штати можуть знову ввести мита на китайські товари, якщо вважатимуть, що Пекін порушує умови угоди. Китайські учасники переговорів не зацікавлені в регулярних перевірках виконання угоди, але ініціатива США "не зірвала переговорів".

Улітку Трамп оголосив про введення для Китаю митного збору в розмірі 25% на товари вартістю $50 млрд. Китай ввів такі самі відповідні мита на імпорт товарів зі Сполучених Штатів.

Наприкінці вересня набули чинності ввізні мита США на китайські товари вартістю $200 млрд. У заяві Трампа йшлося, що до кінця року ставка мита становитиме 10%, а з 1 січня 2019 року – 25%. За його словами, якщо Пекін вживе відповідних заходів, Вашингтон додатково запровадить мита на товари вартістю $267 млрд.

Китай також увів відповідні мита в розмірі 5% і 10% на товари зі США вартістю $60 млрд.