Трамп заявляв про бажання збільшити ядерний арсенал США в 10 разів

За інформацією NBC, 20 липня Трамп говорив про необхідність збільшити ядерний потенціал країни
Фото: EPA

Президент США Дональд Трамп під час зустрічі з високопосадовцями у сфері національної безпеки 20 липня в Пентагоні заявив про бажання збільшити ядерний арсенал Сполучених Штатів у 10 разів, повідомляє NBC із посиланням на трьох чиновників, які були на засіданні.

Таку заяву він нібито зробив, коли йому показали слайд про скорочення кількості ядерної зброї США з кінця 1960-х років. 

За словами співрозмовників телеканала, радники Трампа і державний секретар Рекс Тіллерсон були здивовані словами президента. Йому коротко пояснили, які юридичні та практичні перешкоди можуть виникнути у разі ухвалення рішення про збільшення ядерного арсеналу, а також те, що зараз військова позиція Штатів сильніша, ніж у часи нарощування ядерного потенціалу. Джерела телеканала кажуть, що збільшувати арсенал не планують.

NBC повідомляє, що незабаром після завершення зустрічі деякі чиновники нібито чули, як Тіллерсон назвав Трампа "недоумком".

Після засідання в Пентагоні Трамп сказав журналістам, що воно було "абсолютно чудовим".

Згідно зі звітом Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI) за 2017 рік, дев'ять ядерних держав світу володіє приблизно 14 935 ядерними боєголовками, із них 6,8 тис. належить США.

9 серпня Трамп заявив, що ядерний арсенал США набагато сильніший і могутніший, ніж будь-коли раніше.