Демократи оприлюднили обвинувачення Трампу в межах процедури імпічменту

Надлер: Це злочин, що розслідують як імпічмент
Фото: ЕРА
Американського президента Дональда Трампа обвинувачують у зловживанні службовим становищем та перешкоджанні роботі Конгресу США, повідомив голова юридичного комітету Палати представників Конгресу демократ Джерольд Надлер, презентуючи проєкт обвинувачення в межах розслідування наявності причин для імпічменту.

Конгресмени-демократи презентували проєкт обвинувального висновку у справі про наявність причин для імпічменту президента США Дональда Трампа, який є представником Республіканської партії. Голова юридичного комітету Палати представників США демократ Джерольд Надлер зачитав документ на пресконференції 10 грудня, газета The Guardian проводила трансляцію в YouTube.

Як повідомив Надлер, Трампа обвинувачують за двома статтями – зловживання службовим становищем, а також перешкоджання роботі Конгресу під час проведення розслідування.

Трамп заради власної політичної вигоди проігнорував національні інтереси США, коли просив президента України Володимира Зеленського втрутитися у вибори президента США у 2020 році, вважають конгресмени.

"Це злочин, що розслідують як імпічмент", – заявив Надлер.

Після оголошення обвинувачення юридичний комітет має проголосувати за затвердження документа. Після цього його подадуть на розгляд членів Палати представників, де більшість мають демократи. Якщо обвинувачення затвердить Палата представників, розгляд справи про імпічмент передадуть у Сенат, де більшість – за республіканцями.

Трамп після висування обвинувачень укотре заявив у Twitter про "полювання на відьом".

24 вересня спікерка Палати представників Конгресу США демократка Ненсі Пелосі оголосила про початок офіційного розслідування в межах процедури імпічменту Трампа у зв'язку зі скандалом, який спалахнув після публікацій The Washington Post і The New York Times про можливий тиск Трампа на президента України Володимира Зеленського під час телефонної розмови 25 липня.

25 вересня опублікували стенограму липневої розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського. Із неї випливає, що Трамп порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США і свого ймовірного суперника на президентських виборах 2020 року Джо Байдена. Зеленський пообіцяв Трампу, що новий український генпрокурор "подивиться на ситуацію".

Глава Білого дому називає розслідування "полюванням на відьом" і наполягає, що не тиснув на Зеленського. Президент України заявив, що під час телефонної бесіди його ні до чого "не підштовхували", і підкреслив, що не хоче бути втягнутим у виборчу кампанію у США.

2 грудня Республіканська партія США опублікувала 123-сторінкову доповідь, яка заперечує обвинувачення на адресу Трампа, що можуть призвести до його імпічменту.

У Палаті представників Конгресу США 3 грудня оприлюднили доповідь декількох комітетів про розслідування у справі про імпічмент Трампа. У звіті зазначено, що Трамп зловживав владою і перешкоджав розслідуванню своїх дій у Конгресі. Зазначають, що Трамп мав намір "домогтися переобрання, ускладнити перспективи для свого опонента на виборах і вплинути на вибори на свою користь", і в такий спосіб він "поставив свої особисті інтереси вище від національних інтересів США". Трамп у Лондоні 4 грудня назвав "посміховиськом" доповідь комітетів Палати представників.

4 грудня Надлер заявив, що американський президент Дональд Трамп поставив свої інтереси вище від безпеки США. За словами Надлера, глава Білого дому просив керівництво іншої держави втрутитися в американські вибори.