Тунберг вирішила запатентувати своє ім'я

Тунберг прославилася своїми страйками щоп'ятниці
Фото: ЕРА

Кліматична активістка зі Швеції Грета Тунберг заявила, що її ім'я й назву руху часто використовують із комерційною метою без її згоди. Реєстрація патенту, вважає вона, захистить рух і його діяльність.

Шведська екологічна активістка Грета Тунберг заявила про намір запатентувати своє ім'я, а також міжнародний громадський рух Fridays For Future. Про це вона написала у своєму Instagram.

За її словами, у соціальних мережах з'явилися шахраї, які пишуть від її імені та спілкуються з відомими людьми, політиками і ЗМІ.

"Будь ласка, майте на увазі, що це відбувається, і будьте пильними, якщо з вами зв'язалася "я" або хтось сказав, що вони представляють мене... Крім того, моє ім'я і рух #FridaysForFuture постійно використовують із комерційною метою без будь-якої згоди. Це стосується, наприклад, маркетингу, продажу товарів або збирання грошей від мого імені і від імені руху", – зазначила Тунберг.

Патент дасть змогу, за словами екоактивістки, захистити рух і його діяльність.

"Fridays For Future – це глобальний рух, заснований мною. Він належить усім, хто бере в ньому участь, і насамперед молоді. Його не можуть і не повинні використовувати з особистою або комерційною метою", – підкреслила екоактивістка.

Вона додала, що разом зі своєю родиною створить некомерційний фонд, який буде сприяти екологічній, кліматичній і соціальній стійкості, а також психічному здоров'ю.

17-річна школярка зі Швеції Грета Тунберг прославилася як засновниця "Шкільного страйку за клімат". У межах безстрокової акції Тунберг закликає студентів і школярів виходити на мітинги щоп'ятниці замість навчання.

23 вересня 2019 року вона виступила з викривальною промовою на кліматичному саміті ООН у Нью-Йорку. Тунберг заявила, що людство перебуває на порозі масового вимирання, але все, про що говорять світові лідери, – це гроші.

Вона двічі виступала на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Кілька років тому лікарі діагностували у Тунберг синдром Аспергера – розлад аутистичного спектра, а також селективний мутизм. Шведка говорила, що психічне захворювання допомагає їй концентруватися на боротьбі зі змінами клімату.

11 грудня 2019 року журнал Time назвав Тунберг людиною року.