Туск передав повноваження президента Європейської ради Шарлю Мішелю

Туск передав Мішелю символ голови Євроради
Фото: ЕРА

Президент Європейської ради Дональд Туск передав повноваження своєму наступнику – Шарлю Мішелю, який офіційно вступить на посаду 1 грудня. Строк перебування на посаді – два з половиною роки з можливістю переобрання.

Президент Європейської ради Дональд Туск 27 листопада офіційно передав повноваження колишньому прем'єр-міністру Бельгії Шарлю Мішелю. Про це повідомляє Le Soir.

Церемонія відбулася у Брюсселі. Після рукостискання Туск передав своєму наступнику дзвіночок, який є символом голови Євроради.

Офіційно Мішель вступить на посаду 1 грудня. Строк повноважень – два з половиною роки з можливістю переобрання.

Своїм головним завданням на посаді Мішель назвав підтримку згуртованості й досягнення консенсусу між країнами – членами Євросоюзу, а також боротьбу проти кліматичних змін.

Уже 12–13 грудня Мішель відвідає традиційний зимовий саміт у Брюсселі, де обговорюватимуть бюджетні та кліматичні питання, а також міжнародні теми.

2 липня Європейська рада обрала своїм президентом Шарля Мішеля, який тоді був прем'єр-міністром Бельгії. Його повноваження закінчаться 2022 року.

Дональд Туск обійняв посаду президента Євросоюзу 1 грудня 2014 року. У 2017 році його переобрали на другий строк, який закінчується 1 грудня 2019 року.

20 листопада 2019 року Туска обрали головою Європейської народної партії. На конгресі 20 листопада його кандидатуру підтримало 93% делегатів.