Туск повідомив, що на саміті ЄС обговорять можливість Brexit без угоди

Туск розповів про порядок денний майбутнього саміту ЄС
Фото: EPA

3 грудня учасники саміту ЄС вислухають позицію прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей про вихід країни з блоку, після чого зустрінуться без неї, щоб обговорити питання й ухвалити рішення, повідомив глава Європейської ради Дональд Туск.

На саміті Євросоюзу 13–14 грудня будуть обговорювати можливість виходу Великобританії з блоку без укладення будь-якої угоди. Про це повідомив глава Європейської ради Дональд Туск у листі-запрошенні, опублікованому 12 грудня на сайті Євроради.

За його словами, 13 грудня члени саміту вислухають позицію прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей, після чого зустрінуться без неї, щоб обговорити питання й ухвалити рішення.

"Оскільки час спливає, ми також обговоримо стан справ із підготовкою до сценарію без угоди", – додав Туск.

23 червня 2016 року відбувся референдум про вихід Великобританії з ЄС. Згідно з його результатами, 51,9% британців проголосували за вихід країни зі спільноти, 48,1% – хотіли залишитися в ЄС. Мей відкидала можливість проведення другого референдуму про Brexit.

22 листопада 2018 року ЄС і Великобританія на рівні переговірників погодили 26-сторінкову декларацію про майбутні відносини.

25 листопада лідери ЄС схвалили угоду про Brexit. Європейська рада запропонувала структурам Євросоюзу забезпечити набуття чинності документа з 30 березня 2019 року. Рада також схвалила політичну декларацію про основи відносин між Євросоюзом і Великобританією після Brexit.

Тепер угоду про Brexit мають схвалити парламент Великобританії, Європарламент і парламенти всіх держав – членів ЄС.

В офісі Мей заявили, що ратифікація угоди має відбутися до 21 січня 2019 року.