Туск заявив, що йому надійшов лист від уряду Британії із проханням про відтермінування Brexit

Туск: Я почну консультації з лідерами Євросоюзу
Фото: ЕРА

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон надіслав голові Європейської ради Дональду Туску непідписане прохання про продовження терміну Brexit. Він також надіслав другий лист, у якому зазначено, що перенесення термінів виходу країни з Євросоюзу буде помилкою. Другий документ він підписав.

Голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що йому надійшов лист від уряду Британії про перенесення Brexit. Про це він написав у своєму Twitter.

"Запит на продовження щойно надійшов. Тепер я почну консультації з лідерами Євросоюзу про те, як реагувати", – зазначив Туск.

ВВС повідомляє, що прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон послав Туску прохання про продовження термінів непідписаним. Він також надіслав другий лист, у якому зазначено, що перенесення Brexit буде помилкою. Другий документ він підписав.

Телерадіокомпанія зазначає, що так Джонсон хотів продемонструвати, що особисто не згоден із перенесенням термінів.

Поправку до угоди про вихід Великобританії з Європейського союзу, через яку британський уряд на чолі з Джонсоном змушений просити ЄС про нове відтермінування Brexit, 19 жовтня підтримало 322 депутати Палати громад.

Прем'єр-міністр підкреслив, що не буде просити ЄС про відтермінування.

У червні 2016 року у Великобританії було проведено референдум про вихід країни із Європейського союзу. Це рішення тоді підтримало 51,9% британців. Дату виходу призначили на 29 березня 2019 року.

Британський парламент 13 березня проголосував проти Brexit за схемою "без угоди". Водночас Палата громад кілька разів відхиляла урядовий варіант угоди щодо Brexit.

На саміті 10 квітня лідери країн Євросоюзу затвердили відтермінування Brexit до 31 жовтня.

Джонсон заявляв, що дати Brexit більше переглядати не будуть, отже, можливий вихід без угоди.

20 вересня у ЄС заявили, що не можуть розглянути угоду про Brexit, у якій не буде передбачено захисного механізму, що дає змогу уникнути жорсткого кордону між Ірландією і Північною Ірландією, або його альтернативи.

Туск 16 жовтня заявив, що основні положення документа погоджено. 17 жовтня сторони досягли угоди.