У Білорусі знесли 70 хрестів, установлених на спомин про масові розстріли під час сталінських репресій

У 19371941 роках у Куропатах розстріляли від 40 тис. до 200 тис. осіб
Фото: Catarina Andreeva / Facebook

Правоохоронні органи Білорусі затримали 15 осіб, які виступали проти демонтажу меморіальних хрестів, установлених активістами у 2018 році на місці масового поховання жертв сталінських репресій в урочищі Куропати.

На місці масового захоронення жертв сталінських репресій в урочищі Куропати (Білорусь) 4 квітня знесли 70 меморіальних хрестів, установлених активістами у 2018 році. Про це повідомляє "Радые Свабода".

Видання пише, що правоохоронні органи затримали 15 осіб, які виступали проти демонтажу, зокрема лідера молодіжного опозиційного руху "Білоруська християнська демократія" Павла Северинця – за спробу вести трансляцію з місця події.

Повідомляють, що білоруська поліція взяла в оточення меморіал приблизно опівдні 4 квітня, його почали огороджувати металевою огорожею. Хрести зносили вісім екскаваторів.

Директор Боровлянського спеціального лісгоспу Олександр Миронович не став пояснювати журналістам, що відбувається, сказавши, що в урочищі демонтують незаконно встановлені хрести. Він також відмовився показувати дозвільні документи на знесення, пише видання.

Відео: Радые Свабода / YouTube

1 березня президент Олександр Лукашенко під час "Великої розмови з президентом" висловлювався проти акцій в урочищі, заявляв, що в Куропатах "наведуть лад" і хрестів там не має бути, зазначає видання.

Куропати – урочище під Мінськом, де у 1937–1941 роках співробітники Народного комісаріату внутрішніх справ СРСР (НКВС) розстріляли, за різними підрахунками, від 40 тис. до 200 тис. осіб.