У Франції затримали підозрюваного в геноциді в Руанді. Він переховувався 26 років

Останки жертв масових убивств у Меморіалі геноциду в Кігалі (столиці Руанди)
Фото: EPA

Бізнесмена з Руанди Фелісьєна Кабугу обвинувачено Міжнародним трибуналом щодо Руанди у співучасті в геноциді і злочині проти людяності. Внаслідок геноциду, організованого урядом Руанди в 1994 році, загинуло від 500 тис. до 1 млн представників народності тутсі.

16 травня у Франції затримали бізнесмена з Руанди Фелісьєна Кабугу, обвинуваченого Міжнародним трибуналом у співучасті в геноциді, який організував уряд хуту проти народності тутсі в 1994 році. Як повідомляє Agency France Press, він переховувався від правосуддя майже 26 років.

84-річного Кабугу затримали в будинку в містечку Аньєр-сюр-Сен на північ від Парижа, де він жив під чужим ім'ям протягом останніх трьох – чотирьох років.

Геноцид у Руанді організував уряд, до складу якого входили представники народності хуту, проти народності тутсі і поміркованих хуту. Він тривав із 6 квітня до 18 липня 1994 року – поки Руандійський патріотичний фронт, до складу якого входили переважно тутсі, не взяв територію країни під контроль.

За період геноциду було вбито, за різними оцінками, від 500 тис. до 1 млн осіб – приблизно 20% населення країни.

У 1994 році скликали Міжнародний трибунал щодо Руанди, у 1997-му трибунал висунув Кабузі обвинувачення за сімома пунктами, включно зі співучастю у геноциді і злочинах проти людяності. У 2015-му трибунал розпустили, а його незавершені справи передали Механізму міжнародних кримінальних трибуналів.

Як пише AFP, Кабуга взяв активну участь у створенні і фінансуванні загонів міліції "Інтерахамве", яка здійснювала масові вбивства під час 100-денного геноциду.

Він також був одним із творців радіокомпанії Libre des Mille Collines, що підбурювала до вбивств.

AFP зазначає, що французька прокуратура має ухвалити рішення про арешт Кабуги і згодом, імовірно, передасть його до Гааги. Ймовірно, Кабугу судитимуть у Танзанії, де розташована філія Механізму міжнародних кримінальних трибуналів. Водночас, за інформацією агентства, влада Руанди має намір просити про екстрадицію Кабуги на батьківщину, щоб судити його.