У ярославській колонії, де перебуває потерпілий від катувань Макаров, ув'язнені оголосили голодування

Тюремники заявили, що ті, хто голодує, вимагають "пільгових умов"
Скріншот: Роза Мира / YouTube

За інформацією Федеральної служби виконання покарань Росії, у виправній колонії №8 Ярославської області від їжі відмовилися ув'язнені, яких утримують в єдиному приміщенні камерного типу. Сюди у грудні 2017 року перевели ув'язненого Євгена Макарова, кадри побиття якого співробітниками колонії №1 Ярославля викликали суспільний резонанс.

У виправній колонії №8 Ярославської області група засуджених оголосила голодування. Про це 30 липня повідомило регіональне управління Федеральної служби виконання покарань Росії.

Уточнюють, що від їжі відмовилися ув'язнені, які "раніше допустили грубих порушень порядку відбування покарання і яких утримують у єдиному приміщенні камерного типу (ЄПКТ). Вони нібито вимагають "створення пільгових умов відбування покарання".

В установу скерували спецкомісію ФСВП, запрошено представників прокуратури РФ, апарату уповноваженого з прав людини в регіоні та громадської спостережної комісії.

Тюремна адміністрація заявила, що провела з усіма засудженими "розмови роз'яснювального характеру". Також тих, хто голодує, оглянули медики.

У грудні 2017 року в цю колонію перевели увя'зненого Євгена Макарова. У червні того року його побили співробітники колонії №1 Ярославля, але відео інциденту з'явилося в російських ЗМІ лише 19 липня 2018 року. Чи приєднався Макаров до голодування – невідомо, зазначає Lenta.ru.

За даними "Новой газеты", він перебуває в ЄПКТ, а в іншу установу його доправили, щоб "знизити градус уваги" правозахисників і адвокатів до колонії №1. Водночас голова Ради при президенті РФ із розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайло Федотов розповідав ТАСС, що тюремники били ув'язненого й у колонії №8.

За даними журналістів, ЄПКТ – це "тюрма в тюрмі", крайній різновид дисциплінарного стягнення. Тут умови тримання суворіші, ніж у штрафному ізоляторі.

22 липня 17 співробітників ФСВП, які катували Макарова в колонії №1 Ярославля, відсторонили від роботи. Вісьмох із них заарештували за підозрою в перевищенні посадових повноважень. Їм загрожує до 10 років ув'язнення.

Макарова було засуджено у 2012 році за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу РФ (навмисне заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю). Його мають звільнити в жовтні цього року.