У ЄС заявили, що Трамп не може самостійно змінювати формат G7 і запрошувати у групу Росію

Боррель (на фото) розкритикував пропозицію Трампа
Фото: EPA

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що "Велика сімка" не може стати "Великою вісімкою", "поки Росія не змінить свого курсу". Наприкінці травня президент США Дональд Трамп повідомив, що планує запросити РФ на наступний саміт "Сімки".

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель виступив проти участі Росії в саміті "Великої сімки", повідомило видання Euractiv.

Черговий саміт G7 мав відбутися в червні у США, але наприкінці травня американський президент Дональд Трамп оголосив про рішення перенести його на вересень, а також про намір запросити на зустріч ще чотири країни – Росію, Австралію, Індію та Південну Корею.

На пресконференції 2 червня Боррель сказав, що "Велика сімка" не може стати "Великою вісімкою", "поки Росія не змінить свого курсу". Він підкреслив, що зміна формату групи не є прерогативою голови G7.

Дипломат вважає, що в ці нелегкі часи співробітництво між країнами, які є однодумцями, як ніколи має вирішальне значення.

1 червня із критикою ідеї Трампа виступили прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. У Лондоні заявили, що очікують на зміну політики РФ, яка може виправдати її повернення у групу. Трюдо нагадав, що Росію виключили з G8 після вторгнення у Крим. Він підкреслив, що РФ продовжує нехтувати міжнародними правилами і нормами, "тому вона не є у групі і продовжить перебувати поза нею".

До складу G7 входять США, Італія, Японія, Канада, Франція, Німеччина та Великобританія. ЄС не є членом "Сімки", але його керівники відвідують саміти G7 як гості. Зустрічі лідерів держав відбуваються раз на рік почергово в кожній із країн. Трамп цього року очолює "Велику сімку".

Росія брала участь у самітах неофіційного клубу найрозвинутіших країн світу з 1997 року. Країни G7 відмовилися від формату "Великої вісімки" в березні 2014 року через анексію Криму.

2019 року на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним президент Франції Еммануель Макрон заявив, що питання повернення до формату "Великої вісімки" і нормалізації відносин між Росією та ЄС залежить від урегулювання ситуації на сході України.

Трамп говорив, що має намір запросити Путіна на наступний саміт G7, незважаючи на політичні наслідки.