У Китаї підтвердили смерть лікаря, який першим виявив коронавірус і якого за це покарала поліція

Лі Веньлян усе ж помер від коронавірусу
Фото: EPA

Перші повідомлення про смерть китайського лікаря Лі Веньляна з'явилися ще 6 лютого, але їх спростували.

Китайський лікар Лі Веньлян, який одним із перших повідомив про коронавірус і намагався попередити інших медиків, за що його покарала місцева поліція, помер від коронавірусу рано-вранці у п'ятницю. Про це пише китайське видання Global Times, посилаючись на інформацію лікарні, де перебував Веньлян.

Видання уточнює, що лікар помер о 2.58 7 лютого (20.58 6 лютого за Києвом. "ГОРДОН") після невідкладної терапії.

6 лютого у ЗМІ сталася плутанина стосовно стану лікаря. Спершу сайт Global Times написав, що Веньлян помер, але згодом спростував інформацію.

30 грудня 2019 року офтальмолог Лі Веньлян написав у чаті соцмережі, що спостерігав за сімома пацієнтами із симптомами, які можна охарактеризувати як атипову пневмонію.

3 січня медик дістав офіційне попередження з поліції; йому інкримінували поширення чуток, які можуть спричинити громадські заворушення, і вимагали від нього письмової обіцянки припинити підривну діяльність. Лі Веньлян змушений був підкоритися, хоча навіть офіційна преса Китаю на той момент уже написала про спалах вірусного захворювання в Ухані.

29 січня Верховний суд Китаю визнав неправильними дії поліції стосовно лікарів, які писали про ймовірний спалах інфекційного захворювання.

До того дня лікаря Лі Веньляна вже госпіталізували. 31 січня він написав у Weibo, що в нього діагностували зараження коронавірусом 2019-nCoV. Лікар скаржився на кашель, жар і проблеми з диханням, що з'явилися після приймання пацієнтів із коронавірусною інфекцією. Його батьки теж заразилися.

Станом на 7 лютого в Китаї від коронавірусу померло 636 осіб, 31 161 – інфіковано, а 1540 жителів Китаю уже вилікували й виписали.