"У Лукашенка дуже низький рейтинг". Опозиційній кандидатці Тихановській дали ефір на білоруському ТБ

Тихановська: Абсолютна більшість проти нинішньої влади і хоче нового президента
Фото: ЕРА

Телевізор у Білорусі належить одній людині – президенту Олександрові Лукашенку, тому багато людей ніколи не дізнається правди. Про це у своєму першому виступі на держТБ заявила кандидатка від об'єднаної опозиції Світлана Тихановська.

21 липня державний телеканал "Беларусь 1" надав ефір опозиційній кандидатці у президенти Світлані Тихановській, запис ефіру оприлюднено в YouTube-акаунті "Кто, если не мы? Выборы в Беларуси 2020".

Вона повідомила глядачам, що її чоловік, блогер Сергій Тихановський, перебуває під вартою за те, що хотів балотуватися у президенти. За її словами, про багато що з того, що відбувається у країні, білоруси не знають, оскільки телебачення контролює одна людина – глава держави Олександр Лукашенко.

"По телевізору вам не покажуть, що в чинного президента дуже низький рейтинг, що його підтримує зовсім мало людей, але це правда. По телевізору вам не покажуть, що вже кілька місяців по всій країні шикуються кілометрові черги з білорусів, які вимагають, щоб Сергія Тихановського, [банкіра і політика] Віктора Бабарика та інших політв'язнів випустили з тюрем, але це правда. По телевізору вам не покажуть, що люди, яких хапає ОМОН, просто мирно гуляли на дворі й не робили нічого поганого, але це правда. По телевізору вам не покажуть, що абсолютна більшість – проти нинішньої влади і хоче нового президента, але це правда", – заявила Тихановська.

Вона додала, що від коронавірусу померло набагато більше людей, ніж говорить білоруське МОЗ, а лікарям не вистачало масок, але про це також не розповіло і не розповість держТБ.

Відео: Кто, если не мы? Выборы в Беларуси 2020 / YouTube

Штаби трьох опозиційних білоруських політиків – Тихановської, Бабарика і Валерія Цепкала – вирішили об'єднатися. Бабарика називали головним суперником Лукашенка в боротьбі за президентський пост, але в червні його обвинуватили у фінансових злочинах і заарештували.

19 липня Тихановська провела перший передвиборчий мітинг у Мінську. За даними видання Naviny.by, у ньому взяло участь приблизно 10 тис. осіб.

Загалом ЦВК зареєструвала п'ятьох кандидатів у президенти Білорусі. Крім Лукашенка і Тихановської, на пост глави держави претендують співголова об'єднання "Говори правду" Андрій Дмитрієв, ексдепутатка Ганна Канопацька і лідер Білоруської соціал-демократичної партії Сергій Черечень.

Лукашенко керує Білоруссю з 1994 року.