У Македонії 30 вересня пройде референдум про перейменування країни

У червні в Македонії відбулися мітинги проти перейменування країни
Фото: EPA

На консультативному референдумі македонці повинні будуть відповісти на запитання "Чи виступаєте ви за членство в Європейському союзі й НАТО, приймаючи угоду між Республікою Македонія та Грецькою Республікою?".

Парламент Македонії 30 липня проголосував за проведення 30 вересня референдуму про зміну назви країни. Про це повідомило місцеве агентство Meta.

Ініціативу підтримали 68 зі 120 депутатів. Опозиція бойкотувала засідання.

На референдумі громадяни повинні будуть відповісти на запитання: "Чи підтримуєте ви членство в НАТО і ЄС, приймаючи угоду про назву між Республікою Македонія та Грецією?"

Волевиявлення матиме консультативний характер.

Суперечки щодо назви Македонії тривали понад 25 років. Афіни наполягали, що Скоп'є привласнило назву однієї з північних грецьких провінцій.

У червні 2018 року уряд Македонії заявив, що новою конституційною назвою країни стане "Північна Македонія". Греція схвалила цей варіант. Домовленість привітали в НАТО і Європейському союзі.

У Скоп'є відбулися мітинги проти перейменування держави. Президент Македонії відмовився підписувати рішення уряду країни, але парламенту вдалося подолати його вето.