У Москві на 25 діб арештували правозахисника за пост із закликом взяти участь в акції протесту

Лев Пономарьов (у центрі) брав участь в акції протесту в Москві 28 жовтня

Фото: ЕРА

Експерт руху "За права людини" Олег Єланчик повідомив, що керівника руху і члена Гельсінської групи Льва Пономарьова заарештували за порушення правил проведення публічного заходу. У протоколі про порушення йдеться, що він розмістив у Facebook пост із закликом взяти участь в акції "За наших і ваших дітей" біля будівлі ФСБ у Москві 28 жовтня.

Тверський райсуд Москви заарештував керівника руху "За права людини" і члена Гельсінської групи Льва Пономарьова на 25 діб за повторне порушення правил проведення публічного заходу, повідомив сьогодні російській "Новой газете" експерт руху Олег Єланчик.

За його словами, протокол про порушення склали 1 грудня.

У документі зазначено, що Пономарьов розмістив у Facebook пост із закликом взяти участь в акції "За наших і ваших дітей", яка відбулася біля будівлі ФСБ у Москві 28 жовтня.

У протоколі також йшлося, що у правозахисника понад 8 тис. підписників у соцмережі і сторінка відкрита для перегляду іншим користувачам.

Захист Пономарьова має намір оскаржити рішення суду.

Представник суду Світлана Максимова повідомила російському агентству "Интерфакс", що Пономарьова визнали винним в організації несанкціонованої акції.

Акції протесту на підтримку фігурантів кримінальних справ "Сети" і "Нового величия" організували батьки обвинувачених. Мітинги відбулися 28 жовтня не тільки в Москві, а й у Санкт-Петербурзі, Пензі та Ростові-на-Дону. У Москві акцію не було узгоджено з владою, повідомляв "Интерфакс". Серед протестувальників був і Пономарьов.

За версією ФСБ, осередки організації під назвою "Сать" існували, зокрема в Москві, Санкт-Петербурзі та Омську. У цій справі заарештовано одинадцятьох осіб, їх обвинувачують в участі у терористичній спільноті і підготовці заворушень у Росії.

Учасників руху "Новое величие" обвинувачують в організації екстремістської спільноти і плануванні захопити владу в Росії шляхом державного перевороту. Арештовано десятьох осіб: чотирьох утримують у СІЗО, решта – під домашнім арештом.