У МВС Грузії заявили, що більше не впустять у країну російського комуніста, через якого розгорілася криза

Гаврилов говорив, що хоче вирушити у Грузію з метою паломництва
Фото: duma.gov.ru

20 червня президент Міжпарламентської асамблеї православ'я, російський комуніст Сергій Гаврилов спровокував скандал, зайнявши місце спікера парламенту Грузії. Після дев'яти днів антиросійських протестів грузинське МВС повідомило, що Гаврилову буде заборонено в'їзд.

Якщо депутат Державної думи Росії Сергій Гаврилов, приїзд якого спровокував у Тбілісі гучний скандал і масштабні протестні акції, вирішить знову приїхати в Грузію, його не впустять. Про це заявив міністр внутрішніх справ Грузії Георгій Гахарія на брифінгу 28 червня, повідомляє агентство "Новости Грузия".

"Гаврилов сьогодні мене взагалі не цікавить. Не впустимо", – сказав міністр.

В інтерв'ю "Новой газете", яке вийшло 26 червня, Гаврилов повідомив, що планує відвідати Грузію восени з метою паломництва.

Спеціальний представник прем'єр-міністра Грузії із врегулювання відносин із РФ Зураб Абашидзе, відповідаючи на запитання журналістів, заявив, що йому не відомо про наміри Гаврилова знову відвідати країну.

20 червня стався скандал на засіданні Міжпарламентської асамблеї православ'я в Тбілісі. Президент асамблеї росіянин Сергій Гаврилов вирішив вести засідання з крісла спікера грузинського парламенту. Опозиція зірвала роботу асамблеї і змусила російську делегацію спішно покинути Тбілісі.

Того самого дня кілька тисяч людей вимагали відставки спікера парламенту, глав МВС та Служби держбезпеки. Люди вигукували антиросійські гасла. Частина демонстрантів прорвалася в будівлю парламенту.

Проти учасників акції поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі. Під час масових протестів приблизно 240 людей дістали поранення.

Унаслідок політичної кризи голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе подав у відставку, а експрем'єр-міністр, лідер керівної партії "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі заявив, що парламентські вибори в 2020 році буде проведено за пропорційною системою, на чому наполягали протестувальники.

Із 20 червня щодня відбуваються акції протесту перед будівлею парламенту Грузії у Тбілісі, демонстранти не знімають вимоги відставки Гахарії.