У МЗС РФ заявили, що в разі вступу України і Грузії в НАТО Росія збудує "оборонний пояс" під Сочі

У Росії заявили про необхідність вибудовування оборонного поясу поблизу Сочі
Фото: ЕРА

Розширення блоку НАТО на Україну і Грузію стане "колосальною військовою та економічною проблемою" для Росії, вважає директор департаменту Загальноєвропейського співробітництва МЗС РФ Андрій Келін.

Імовірний вступ України і Грузії в НАТО становить велику проблему для Росії, якій доведеться в цьому разі будувати оборонний пояс поблизу Сочі. Про це заявив директор департаменту Загальноєвропейського співробітництва МЗС РФ Андрій Келін на майданчику дискусійного клубу "Валдай", пише "Інтерфакс-Україна".

"Для нас це буде колосальна військова та економічна проблема. Нам доведеться вибудовувати оборонний пояс поблизу нашої нинішньої третьої столиці – Сочі. Нам доведеться витрачати колосальні ресурси на те, щоб запобігти можливим діям імовірного противника. Це неминуче", – зазначив дипломат.

Представник МЗС РФ додав, що за такого сценарію Росії "доведеться вибудовувати на кордоні з Україною оборонні ешелони".

Келін додав, що найближчим часом вступу України і Грузії в НАТО не очікують.

"Але якщо відносини буде запущено, якщо наші західні – партнерами вже й не назвеш – підуть шляхом нагнітання подальшої конфронтації, звісно, це може статися без сумніву", – заявив він.

Україна активізувала співпрацю з НАТО 2014 року на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики “позаблоковості“. У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити в НАТО.

9 березня 2018 року у НАТО повідомили, що визнають за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі. Порошенко сказав, що Київ буде наполягати на отриманні Плану дій щодо членства в НАТО.

20 вересня Верховна Рада України внесла до порядку денного сесії і передала на розгляд Конституційного Суду України законопроект про закріплення в Основному законі курсу України на членство в ЄС і НАТО. Відповідне рішення підтримав 321 народний депутат.

Президент України Петро Порошенко сподівається на вступ України в НАТО і Євросоюз до 2030 року.

Згідно з даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", проведеного у червні, вступ України до ЄС підтримує 51% опитаних, а в НАТО – 44%.

12 липня 2018 року генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Грузія обов'язково стане членом Північноатлантичного альянсу.