У Німеччині закрили останню шахту, на якій видобували кам'яне вугілля

Останній шматок німецького антрациту подарували Штайнмаєру (праворуч)
Фото: ЕРА

Символічний останній шматок вугілля, видобутого на шахті в Північному Рейні – Вестфалії, подарували президенту ФРН Франку-Вальтеру Штайнмаєру.

21 грудня було закрито останню кам'яновугільну шахту Німеччини, повідомляє агентство dpa.

Символічна церемонія відбулася на підприємстві Prosper-Haniel у Боттропі, містечку на півночі землі Північний Рейн – Вестфалія. Останній видобутий під землею шматок вугілля шахтарі вручили президентові ФРН Франку-Вальтеру Штайнмаєру.

Вугільна галузь розвивалася на території Німеччини понад 200 років.

2007 року федеральний уряд, керівництво земель Північний Рейн – Вестфалія і Саар, а також профспілка гірників досягли угоди про припинення видобування антрациту. На той момент у галузі працювало приблизно 33 тис. робітників. Більшу частину з них відправили на дострокову пенсію за підвищеними ставками.

Вугільний сектор давно перестав бути прибутковим у Німеччині. Останнім часом видобування підтримували більш ніж €1 млрд щорічних субсидій.

На церемонії закриття був присутній президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, який підкреслив роль, яку вугілля відіграло під час заснування Європейського союзу. У 1951 році Франція, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург і Західна Німеччина перевели свої вугільну і сталеливарну промисловості під загальний нагляд Європейського об'єднання вугілля і сталі. У 1957 році ці шість країн сформували Європейську економічну спільноту (ЄЕС) – прототип нинішнього ЄС.

Німеччина і далі видобуває буре вугілля, яке використовують на теплових електростанціях.