У Нью-Йорку почалася 74-та сесія Генеральної Асамблеї ООН. У порядку денному – ситуація на окупованих територіях України

У перші дні роботи сесії Генасамблеї вирішуватимуть процедурні питання
Фото: EPA (архів)

Пріоритетними питаннями Генасамблеї ООН будуть ліквідація бідності та голоду у світі, забезпечення освіти та боротьба зі зміною клімату. Становище на тимчасово окупованих територіях України також стане однією з тем обговорення.

17 вересня у штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку розпочала роботу 74-та сесія Генеральної Асамблеї ООН. Про це повідомляє пресцентр організації.

Новий голова 74-ї сесії, постпред Нігерії при ООН Тіджанні Мухаммад-Банде заявив, що цього року пріоритетними будуть питання ліквідації бідності та голоду у світі, забезпечення освіти та боротьби зі зміною клімату.

У перші дні роботи сесії Генасамблеї вирішуватимуть процедурні питання. Етап дебатів на високому рівні розпочнеться 24 вересня. Формально 74-та сесія триватиме рік, до відкриття наступної у вересні 2020 року.

Серед питань порядку денного 74-ї сесії – становище на тимчасово окупованих територіях України, ідеться в анонсі на сайті ООН.

"У рамках роботи нової сесії Генеральної Асамблеї ООН продовжимо працювати над реалізацією національних пріоритетів, насамперед у сфері відновлення суверенітету i територіальної цілісності нашої держави... Розраховуємо на подальшу підтримку міжнародних партнерів у питаннях припинення збройної агресії проти України й досягнення мирного врегулювання та деокупації Кримського півострова і частини Донбасу", – ідеться в заяві МЗС України з нагоди початку роботи сесії.

Очікують, що 23 вересня президент України Володимир Зеленський прилетить на засідання Генасамблеї.

Прессекретар постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко повідомляв, що Зеленського офіційно запросили виступити на сесії

За попередньою інформацією, Зеленський проведе низку двосторонніх зустрічей у межах 74-ї сесії Генасамблеї, зокрема із президентом США Дональдом Трампом.