У Пентагоні повідомили про удар по двох американських базах в Іраку

У Пентагоні пообіцяли заходи у відповідь
Фото: wikipedia.org

Представник Пентагону Джонатан Гоффман повідомив, що по двох військових об'єктах США в Іраку Іран випустив понад 10 балістичних ракет.

Авіабаза Аль-Асад в Анбарі була не єдиним американським об'єктом в Іраку, який у ніч на 8 січня обстріляв Іран. Про це CNN повідомив помічник глави Пентагону Джонатан Гоффман.

Другим об'єктом стала база міжнародної коаліції в Ербілі, столиці Іракського Курдистану.

В оборонному відомстві США уточнили, що Іран випустив понад 10 балістичних ракет. Згідно з останніми оцінками американської розвідки, в Ірану було приблизно 2000 балістичних ракет, повідомило Fox News джерело в Пентагоні.

Гоффман не уточнив масштабу руйнувань і чи є жертви. Військові на обох базах, за його словами, були в підвищеній бойовій готовності через ризик нападу.

У Пентагоні пообіцяли вжити відповідних заходів "для захисту персоналу, партнерів і союзників США" в регіоні.

За інформацією CNN, удару було завдано о 1.30 8 січня за місцевим часом. Джерела телеканала розповіли, що на авіабазі Аль-Асад є жертви серед іракців. Високопосадовець адміністрації президента сказав ABC News, що, за попередньою інформацією, жертв серед американців немає.

Прессекретар Білого дому Стефані Грішем написала у Twitter, що адміністрація президента Дональда Трампа знає про напади на американські об'єкти в Іраку.

"Президента було проінформовано [про все], він уважно стежить за ситуацією і консультується зі своєю командою з національної безпеки", – повідомила вона.

Про обстріл американської авіабази Аль-Асад повідомив іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР). Операцію, під час якої випустили "десятки ракет", в Ірані назвали "Мученик Сулеймані".

Командир елітного підрозділу КВІР "Аль-Кудс" генерал-майор Касем Сулеймані загинув у ніч на 3 січня внаслідок ракетного удару США по міжнародному аеропорту Багдада в Іраку.

У Пентагоні заявили, що Сулеймані вбили за вказівкою Трампа. США вважають КВІР терористичною організацією, а Сулеймані – причетним до атак на американське посольство і військові бази США в Іраку.

В Ірані пригрозили США "суворою помстою" за смерть генерала. Радник верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї Хоссейн Дехган заявив, що Іран готується завдати удару по американських військових об'єктах.

Президент США заявив, що "смерть невинних людей була хворобливою пристрастю Сулеймані". "Ми діяли, щоб зупинити війну. Ми не робили дій, щоб розпочати війну", – сказав Трамп. Він пригрозив, що якщо Іран атакує Америку, США завдадуть удару по 52 цілях в Ірані "з абсолютно нового, чудового озброєння".

7 січня держсекретар США Майк Помпео заявив, що Сулеймані несе відповідальність за вбивства багатьох американців. За словами держсекретаря, він готував нові терористичні акції.