У Польщі зафіксували кілька випадків кору, серед хворих – українець

Вакцинація є єдиним способом профілактики кору
Фото: pixabay.com (архів)

Уряд Польщі обговорює можливість введення обов'язкової вакцинації від кору для громадян країн, які не є членами Євросоюзу, заявив польський міністр охорони здоров'я Лукаш Шумовскі.

У Польщі зафіксували кілька випадків кору, один із хворих – громадянин України, заявив на прес-конференції 4 листопада міністр охорони здоров'я Польщі Лукаш Шумовскі. Відео опубліковано на каналі Telewizja Republika у YouTube.

За словами Шумовскі, із 31 жовтня у Польщі було зареєстровано 17 випадків кору, зокрема серед дітей. Він підкреслив, що один із хворих – громадянин України, де від початку 2018 року на кір захворіли десятки тисяч людей.

Шумовскі також зазначив, що в Польщі ситуація із кором зараз під контролем завдяки високому рівню вакцинації населення.

За його словами, Польщі не загрожує епідемія цього захворювання. Водночас уряд обговорює можливість введення обов'язкової вакцинації від кору під час в'їзду до Польщі для громадян країн, які не є членами Євросоюзу.

У січні – вересні 2018 року порівняно з аналогічним періодом 2017 року захворюваність на кір в Україні зросла у 17 разів – до 35 тис. осіб, повідомили у листопаді в Міністерстві охорони здоров'я України. Сплеск захворюваності на кір спостерігають у тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший: в Івано-Франківській, Закарпатській та Львівській.

Від початку року від ускладнень кору померло 15 осіб: 11 дітей і четверо дорослих.

13 вересня МОЗ заборонило нещепленим дітям відвідувати навчальні заклади. У міністерстві регулярно нагадують, що вакцинація є єдиним способом профілактики кору.