У проекті резолюції Сенату США Білий дім закликає провести операцію в Чорному морі для захисту свободи мореплавства

Сенатор Рон Джонсон закликав протистояти російській воєнній агресії в Керченській протоці
Фото: ЕРА

Група американських сенаторів підготувала резолюцію із закликом вжити заходів для стримування російської агресії в Чорному морі.

Приблизно 40 законодавців США подали на розгляд Сенату резолюцію із закликом до президента Дональда Трампа провести операцію в Чорному морі для забезпечення свободи навігації та зупинити будівництво газопроводу "Північний потік – 2" у відповідь на агресію Росії в Керченській протоці та Азовському морі. Про це повідомив співавтор резолюції сенатор від Республіканської партії Рон Джонсон на своєму офіційному сайті 19 грудня.

"Організація міжнародної операції з метою захисту свободи мореплавання в Чорному морі в поєднанні зі скасуванням "Північного потоку – 2" – це саме та відповідь, яку має отримати [президент Росії Володимир] Путін", – заявив Джонсон.

Співавтор резолюції Річард Дурбін зазначив, що провокації РФ показали небажання Кремля зупинити атаки проти західних демократій або України.

У проекті резолюції сенатори закликають НАТО посилити свою присутність у Чорному морі й надати підтримку міжнародній операції щодо забезпечення свободи мореплавства. США також закликали надати додаткову допомогу Збройним силам України.

"Україна перебуває на передовій боротьби Путіна проти вільного світу, і напад Росії минулого місяця на українські кораблі біля Керченської протоки засвідчив небезпечну ескалацію конфлікту", – заявив один зі співавторів резолюції сенатор-республіканець Джеймс Інгоф.

Він наголосив, що США мають "потужно" відповісти на провокації.

"Слабкість лише спровокує подальшу агресію. Сполучені Штати повинні посилити летальну допомогу Україні, особливо для посилення можливостей на морі", – підкреслив Інгоф, коментуючи проект резолюції.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли до Москви. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу РФ. Україна вважає моряків військовополоненими.

США засудили дії Росії, назвавши їх проявом агресії, Євросоюз висловив занепокоєність через застосування сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО та ОБСЄ.