У Росії Держдума ухвалила поправки в конституцію

Держдума погодилася із запропонованими поправками
Фото: duma.gov.ru

Нижня палата парламенту РФ схвалила поправки в конституцію, одна з яких передбачає обнулення президентських строків Володимира Путіна. Сьогодні документ розгляне Рада Федерації.

11 березня Державна дума РФ ухвалила у третьому, остаточному, читанні поправки до конституції країни. Про це поінформував сайт Держдуми.

"Зміни в конституцію РФ ухвалено у третьому читанні. Днем загальноросійського голосування є 22 квітня 2020 року, який оголошено неробочим днем. Зазначено, що воно триватиме з 8.00 до 20.00 за місцевим часом. Після схвалення під час загальноросійського голосування змін до конституції президент видає указ про її офіційне опублікування із внесеними поправками, а також із зазначенням дати набуття чинності відповідних поправок", – ідеться в повідомленні.

ТАСС зазначає, що тепер Рада Федерації має схвалити ухвалені Держдумою поправки. Засідання заплановано на 11 березня.

20 січня 2020 року Путін подав проєкт закону про поправки до конституції РФ на розгляд Держдуми. Його одноголосно ухвалили у першому читанні 23 січня.

У документі, зокрема, запропоновано виключити можливість обіймати пост глави держави більш ніж два строки, закріпити пріоритет конституції над міжнародним правом, а також розширити повноваження Конституційного суду. 11 лютого комітет Держдуми РФ затвердив поправки до конституції, у разі ухвалення яких Путін після відставки з поста президента довічно буде залишатися членом Ради Федерації.

Путін також запропонував поправку, яка передбачає формування главою держави Держради "з метою забезпечення узгодженого функціонування та взаємодії органів державної влади".

Низка експертів вважає, що так російський лідер намагається розв'язати проблему збереження влади після 2024 року, коли закінчується його черговий президентський строк. Путін є президентом РФ із 2000 року з невеликою перервою. За чинною конституцією, він не може балотуватися на посаду глави Кремля у 2024 році.

4 лютого Путін говорив, що поправки в конституцію вносять не для продовження його повноважень.

10 березня із пропозицією обнулити президентські строки Путіна або повністю прибрати з конституції обмеження кількості строків виступила депутатка від "Единой России" Валентина Терешкова. Пізніше Путін у Держдумі виступив проти повного виключення з конституції норми про обмеження кількості президентських строків, але підтримав обнулення своїх строків за умови, що Конституційний суд РФ визнає, що така поправка не суперечить основному закону. Держдума РФ підтримала поправку про обнулення президентських строків Путіна.