У Росії посмертно розглянуть справу стосовно Вороненкова – ЗМІ

Вороненкова вбили 23 березня 2017 року

Фото: ЕРА

Застреленого в Києві 2017 року екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова в Росії підозрюють у шахрайстві і рейдерському захопленні будівлі в Москві вартістю $5 млн, пише "Коммерсантъ".

Заступник генерального прокурора Росії Володимир Малиновський затвердив обвинувальний висновок стосовно колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, якого в березні 2017 року застрелили в Києві, справу екс-депутата розглянуть посмертно, повідомили "Коммерсанту" джерела в російській Генпрокуратурі.

Кримінальну справу стосовно Вороненкова відкрили 2011 року. Його підозрюють у рейдерському захопленні будівлі вартістю $5 млн у Москві.

Слідчий комітет Росії двічі не зміг ініціювати позбавлення Вороненкова депутатського імунітету. Тільки 2016 року, після того як він не пройшов на черговий термін у Держдуму і виїхав в Україну, екс-депутатові висунули офіційні обвинувачення за ч. 3 ст. 159 (організація особливо великого шахрайства у складі організованої групи) і ч. 1 ст. 170.1 (фальсифікація Єдиного державного реєстру юридичних осіб) Кримінального кодексу Росії.

Слідчий комітет РФ просив українську владу роз'яснити вдові Вороненкова, співачці Марії Максаковій, що кримінальну справу про шахрайство можна припинити у зв'язку зі смертю Вороненкова. Однак від закриття справи відмовився син екс-депутата, який прагне відстояти невинуватість батька в суді.

Адвокат Вороненкова Андрій Гривцов заявив "Коммерсанту", що має намір добиватися в суді повного виправдання екс-депутата. За його словами, обвинувачення ґрунтуються на однотипних свідченнях фігурантів, у яких є суперечності.

23 березня 2017 року Вороненкова, який набув українського громадянства і дав свідчення ГПУ у справі про держзраду колишнього президента України Віктора Януковича, у центрі Києва вбив кілер, коли екс-депутат Держдуми РФ прямував на зустріч. Охоронець політика смертельно поранив нападника, але й сам дістав поранення.

9 жовтня 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що вбивство екс-депутата Держдуми замовив Володимир Тюрін, колишній чоловік удови Вороненкова Марії Максакової, за наказом Федеральної служби безпеки Росії, а виконав українець Павло Паршов. За словами генпрокурора, Україна вимагатиме екстрадиції Тюріна з Росії. Луценко також повідомив, що кримінальне провадження у справі про вбивство Вороненкова передано до суду, а слідство встановило всіх учасників злочинного угруповання – від замовників до виконавців злочину.