У Росії журналістку визнали винуватою у пропаганді тероризму

Прокоп'єва хоче подавати апеляцію
Фото: svoboda.org

Журналістка із Пскова Світлана Прокоп'єва 2018 року написала про теракт в будівлі архангельського управління ФСБ. Слідчий комітет РФ обвинуватив її в публічному виправданні і пропаганді тероризму. Суд засудив Прокоп'єву до сплати штрафу.

2-й Західний окружний військовий суд у російському Пскові 6 липня ухвалив вирок журналістці Світлані Прокоп'євій, яку обвинувачували в публічному виправданні тероризму. Про це повідомляє "Медіазона".

Прокоп'євій потрібно буде сплатити штраф у розмірі 500 тис. руб. ($7 тис.), її комп'ютер конфіскували на користь держави.

Прокурор просив для журналістки шість років реального позбавлення волі; максимальне покарання за ч. 2 ст. 205.2 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганда тероризму з використанням ЗМІ або інтернету) – сім років.

Після засідання Прокоп'єва назвала головним успіхом захисту те, що їй не заборонили займатися журналістикою. Вона заявила, що вважає себе невинуватою і подаватиме апеляцію.

Люди, які зібралися, щоб підтримати обвинувачену, почали прямо на сходинках суду збирати для неї гроші на сплату штрафу, на що жінка сказала: "Та ви із глузду з'їхали!"

Кримінальну справу проти Прокоп'євої порушили через її колонку про Михайла Жлобіцького – 17-річного анархіста, який 31 жовтня 2018 року підірвав себе біля входу в управління ФСБ в Архангельській області. За словами журналістки, позбавляючи громадян легальних і ненасильницьких методів політичної боротьби, влада, як і за часів народовольців, прирікає незадоволених на радикалізацію. Авторка прочитала свою колонку в ефірі "Эха Москвы в Пскове", пізніше її передрукував сайт "Псковская лента новостей".

Переслідування Прокоп'євої розпочали з того, що 7 листопада 2018 року автоматизована система моніторингу засобів масових комунікацій радіочастотного центру зреагувала на слова "терорист" і "вибух". Спеціалістка групи моніторингу ЗМІ визнала текст підозрілим і доповіла в управління Роскомнагляду у Псковській області. Слідчий комітет вбачав у діях журналістки ознаки злочину – спробу сформувати позитивне ставлення до Жлобіцького, писала "Медіазона".