У Росспоживнагляді заявили, що в Україні діє 11 лабораторій США "на кошти Пентагону"

За словами глави Росспоживнагляду, на станції зберігали документи, які підтверджують, що там нібито планували відкрити лабораторію, аналогічну центру Лугара в Грузії
Фото: ЕРА

За словами глави Росспоживнагляду Анни Попової, США мали намір створити біолабораторії в окупованому Сімферополі. Вона розповіла, що на території колишньої протичумної станції нібито виявили "підготовлені до відправлення 104 пули ектопаразитів, 46 зразків внутрішніх органів гризунів і 105 зразків сироваток крові людей".

В Україні на кошти Пентагону діє 11 біологічних лабораторій, заявила 25 грудня на прес-конференції глава Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар Росії Анна Попова, повідомляє ТАСС.

За її словами, "нині в Україні діє 11 лабораторій США на кошти Пентагону, планували також [створення біолабораторії] і в Сімферополі".

Попова розповіла, що у 2014 році, після окупації українського Криму Росією, на півострові сформували "санітарно-епідеміологічну службу". За її словами, в Сімферополі на території колишньої радянської протичумної станції "було виявлено підготовлені до відправлення 104 пули ектопаразитів, 46 зразків внутрішніх органів гризунів і 105 зразків сироваток крові людей". Вона додала, що ця станція "перестала бути дослідною, а стала пунктом збору матеріалу і відправлення його за грантами до Європи".

Попова заявила, що на станції зберігали документи, які підтверджують, що там нібито планували відкрити лабораторію, аналогічну центру Лугара в Грузії. За її словами, "це створило б додаткові, дуже високі біологічні ризики в усьому регіоні".

Як зазначає ТАСС, дослідницький центр Лугара відкрили неподалік Тбіліського міжнародного аеропорту в селищі Олексіївка у 2011 році за американською урядовою програмою. 11 вересня 2018 року на прес-конференції в Москві екс-міністр держбезпеки Грузії Ігор Гіоргадзе заявив, що має документи, які підтверджують проведення в центрі небезпечних експериментів.

5 жовтня керівник Національного центру контролю захворювань і громадського здоров'я Грузії Аміран Гамкрелідзе спростував твердження про те, що в центрі Лугара проводять таємні досліди на людях, повідомляло агентство "Sputnik Грузия".