У РПЦ заявили, що у Константинопольського патріархату немає особливих привілеїв і підкорятися його рішенням не обов'язково

За словами Якимчука, РПЦ не згодна з таким підходом, оскільки він "порушує чистоту православної віри"
Фото: spzh.news

Секретар відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ Ігор Якимчук охарактеризував нинішню лінію поведінки патріарха константинопольського Варфоломія як "неправославну католицьку", коли одному із предстоятелів присвоюють особливі повноваження.

Ні в Російської православної церкви (РПЦ), ні в якоїсь іншої церкви немає жодної потреби підкорятися рішенням Константинопольського патріархату, сказав у коментарі РБК секретар відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ Ігор Якимчук.

Він підкреслив, що "Вселенський православний собор не передбачає особливих привілеїв для Константинопольського патріархату, крім привілеїв честі, які не дають яких-небудь владних повноважень поза межами цієї церкви".

Якимчук назвав нинішню лінію поведінки патріарха константинопольського Варфоломія "неправославною католицькою", коли одному із предстоятелів присвоюють особливі повноваження. За його словами, РПЦ не згодна з таким підходом, оскільки він "порушує чистоту православної віри".

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня ухвалив низку рішень, що стосуються автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московського патріархату скасовано, із предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета було знято накладену РПЦ анафему, йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію повернуто канонічний статус.

Рішення Синоду президент України Петро Порошенко назвав наданням автокефалії Українській православній церкві. Офіційний томос вселенський патріарх Варфоломій вручить обраному на об'єднавчому соборі предстоятелю єдиної помісної церкви.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет повідомив, що не менше ніж 10 ієрархів Московського патріархату вже готові перейти в об'єднану церкву.

15 жовтня Синод Російської православної церкви в Мінську ухвалив рішення про повне розірвання євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом.

Глава відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон заявив, що фактом "визнання розкольників" вселенський патріарх Варфоломій сам приєднався до "розколу".

22 жовтня Варфоломій сказав, що не збирається відступати у вирішенні питання про українську автокефалію, незважаючи на тиск РПЦ. Він зазначив, що рано чи пізно Російській православній церкві доведеться виконувати рішення вселенського патріарха, тому що в неї немає іншого вибору.