У США TikTok звинувачують у відмові видаляти відео з дітьми віком до 13 років

TikTok звинуватили в порушенні угоди із владою США
Фото: pixabay.com

У США китайську соціальну мережу звинуватили в порушенні закону про конфіденційність дітей в інтернеті. Облікові записи в застосунку були загальнодоступними за замовчуванням, а це означає, що інші користувачі могли переглядати біографію, ім'я, фотографію та відео у профілях дітей.

Група громадських організацій у США подала скаргу у Федеральну комісію з торгівлі (ФКТ) у зв'язку з тим, що соціальна мережа TikTok не видалила всіх відеоматеріалів із дітьми віком до 13 років. Про це повідомляє Reuters.

"Центр захисту цифрової демократії", "Кампанія за некомерційне дитинство" та інші громадські організації звернули увагу ФКТ на недотримання соціальною мережею американського закону про конфіденційність дітей в інтернеті.

Юристи громадських організацій зазначили, що в TikTok досі великій кількості регулярних користувачів менше ніж 13 років, багато з них опублікувало свої відео кілька років тому.

2019 року ФКТ оштрафувала TikTok на $5,7 млн. Згідно із законом про конфіденційність дітей в інтернеті, сайти та інтернет-сервіси мають брати дозвіл батьків, перш ніж збирати персональну інформацію дітей до 13 років.

Як зазначило тоді відомство, облікові записи в застосунку були загальнодоступними за замовчуванням, а це означає, що інші користувачі могли переглядати біографію, ім'я, фотографію та відео у профілях дітей. Крім штрафу, комісія висунула вимогу до соцмережі видалити всі відеоролики, завантажені дітьми віком до 13 років.

TikTok – китайська соціальна мережа, що дає можливість створювати короткі музичні відео, прямі ефіри й обмінюватися повідомленнями. Її запустили 2016 року. Застосунок доступний для смартфонів 75 мовами. За даними видання TechCrunch, застосунок TikTok завантажили вже більш ніж 2 млрд разів. Тільки в першому кварталі 2020 року зафіксовано понад 315 млн завантажень.