У США заявили, що об'єднають американське консульство і посольство в Єрусалимі

Помпео заявив, що США не змінили своєї політики щодо Єрусалима, Західного берега чи сектору Гази
Фото: ЕРА

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що при посольстві в Єрусалимі створять "палестинський відділ", який буде надавати послуги жителям Західного берега, сектору Гази та єрусалимських арабських кварталів.

Генеральне консульство Сполучених Штатів Америки у Східному Єрусалимі об'єднають із новим посольством США в Єрусалимі. Про це заявив державний секретар США Майк Помпео, повідомило 18 жовтня агентство Reuters.

За словами Помпео, рішення про об'єднання дипломатичних установ – частина загальних зусиль із підвищення ефективності та продуктивності їхньої роботи. Він запевнив, що США не змінили своєї політики щодо Єрусалима, Західного берега чи сектору Гази.

При посольстві в Єрусалимі створять новий "палестинський відділ", який буде надавати послуги жителям Західного берега, сектору Гази й арабських кварталів Єрусалима. За словами Помпео, цей крок – частина зусиль адміністрації президента США з підтримання миру між Ізраїлем і палестинцями.

6 грудня 2017 року президент США Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю й оголосив про перенесення посольства США до цього міста.

18 грудня США наклали вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, яка відкидала односторонні дії Вашингтона щодо статусу Єрусалима. Документ подала делегація Єгипту. Ініціативу підтримали всі члени Радбезу ООН, зокрема й Україна.

21 грудня Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка містить заклик відмовитися від зміни статусу Єрусалима. Проти документа виступили США, Ізраїль, Гондурас, Гватемала, Науру, Мікронезія, Маршаллові Острови, Палау і Того.

14 травня 2018 року в Єрусалимі відкрили американське дипвідомство. У секторі Гази через це сталися сутички. Унаслідок застосування ізраїльськими військовими летальної зброї загинули десятки людей.

Ізраїль зайняв східну частину Єрусалима після війни 1967 року і вважає все місто своєю столицею. Палестинці, зі свого боку, хочуть оголосити Східний Єрусалим столицею своєї держави.

Адміністративна столиця Ізраїлю зараз у Тель-Авіві, а Палестинська національна адміністрація базується в Рамаллі.