У США заявили, що запропонували Туреччині варіанти в обмін на відмову від російських С-400

Російські ЗРК мали передати цього року

Фото: wikipedia.org

Директор агентства міністерства оборони США щодо співробітництва в галузі безпеки та оборони Чарльз Гупер сказав, що Туреччину попередили про наслідки, якщо вона зважиться на купівлю російських систем С-400.

США запропонували Туреччині варіанти, які дали б їй змогу відмовитися від російських зенітних ракетних комплексів С-400. Про це 4 червня заявив директор агентства міністерства оборони США щодо співробітництва в галузі безпеки та оборони генерал-лейтенант Чарльз Гупер під час дискусії в Брукінгському інституті. Трансляцію оприлюднив YouTube-канал інституту.

Він нагадав, що США попереджали Туреччину про ймовірні наслідки в разі купівлі у РФ С-400. Гупер додав, що у турецької влади є запропоновані США альтернативні варіанти.

Посол США в НАТО Кей Бейлі Гатчінсон у коментарі телеканалу CNBC заявила, що купівля Туреччиною російських систем може допомогти Кремлю в його прагненні послабити НАТО. За її словами, Туреччина має зробити вибір між російськими системами С-400 і американськими винищувачами F-35.

У липні 2017 року Туреччина домовилася з РФ про постачання систем С-400. Російські ЗРК мали передати 2019 року.

Колишній помічник державного секретаря США Весс Мітчелл допускав, що Вашингтон може застосувати до Анкари санкції через таке співробітництво. Зокрема, ідеться про заморожування військового співробітництва за програмою новітніх винищувачів F-35. 1 квітня 2019 року Пентагон оголосив про припинення участі Туреччини в програмі Joint Strike Fighter.