У США обвинуватили у втручанні у вибори росіянку Хусяйнову

У США розслідують втручання у свої вибори
Фото: ЕРА

У межах "проекту Лахта", бухгалтером якого була росіянка Олена Хусяйнова, а фінансував проект бізнесмен Євген Пригожин, якого пов'язують з "фабрикою тролів", лише із січня до червня 2018 року витратили понад $10 млн. Про це з посиланням на матеріали слідства повідомляє мін’юст США.

У втручанні у президентські вибори у США у 2016 році і вибори в Конгрес США у 2018 році влада США обвинувачує російську громадянку Олену Хусяйнову. Про це 19 жовтня повідомив сайт американського міністерства юстиції.

Відомство зазначає, що росіянку вказано як обвинувачену у кримінальній скарзі, яку озвучили в Александрії (штат Вірджинія) помічник генпрокурора з національної безпеки Джон Демерс, прокурор Захарі Тервілліджер і директор ФБР Крістофер Рей.

Згідно з матеріалами справи, 44-річна Хусяйнова із Санкт-Петербурга є головним бухгалтером "проекту Лахта", який фінансується російським бізнесменом Євгеном Пригожиним, з чиїм ім'ям пов'язують "фабрику тролів", і дві підконтрольні йому компанії  "Конкорд Менеджмент и Консалтинг" і "Конкорд Кейтеринг".

У документах йдеться, що операційний бюджет "проекту Лахта" становив більш ніж $35 млн. Зокрема, їх витрачали на діяльність активістів, рекламу на платформах соціальних мереж, реєстрацію доменних імен, купівлю проксі-серверів і "просування новинних повідомлень у соціальних мережах".

Тільки з січня до червня 2018 року пропонований операційний бюджет проекту становив понад $10 млн.

Для досягнення своїх цілей змовники використовували різні події у США, зокрема розстріл людей у Лас-Вегасі, вбивства в церкві Чарльстона і зіткнення в Шарлотсвіллі.

"Сьогоднішні обвинувачення стверджують, що російська громадянка Олена Олексіївна Хусяйнова змовилася з іншими, які були частиною російської кампанії із впливу на втручання в демократію США", – заявив Демерс.

За словами Тервілліджера, метою змови, "яка триває досі", було руйнування політичної системи США і підрив віри у демократичні інститути країни.

"Цей випадок є яскравим нагадуванням усім американцям: наші іноземні противники продовжують свої зусилля, щоб втручатися в нашу демократію, створюючи соціальне і політичне розділення, поширюючи недовіру в нашій політичній системі і виступаючи на підтримку або проти конкретних кандидатів", – зазначив Рей.

15 березня 2018 року США вчергове розширили санкції проти Росії за втручання в американські вибори. Тоді до списку потрапили Пригожин і пов'язані з ним компанії "Агентство интернет-исследований", "Конкорд Менеджмент и Консалтинг" і "Конкорд Кейтеринг".

16 лютого міністерство юстиції США висунуло обвинувачення 13 росіянам у справі про втручання у президентські вибори 2016 року. У списку опинилися керівники і співробітники "Агентства интернет-исследований". Пригожин говорив, що не засмучений цим фактом.

У жовтні 2016 року влада США офіційно звинуватила Росію у втручанні у процес президентських виборів у країні. У Кремлі ці звинувачення назвали "нісенітницею".

Проміжні вибори в Конгрес США відбудуться 6 листопада.