У світі стається одне самогубство кожні 40 секунд – ВООЗ

Стратегії запобігання самогубствам мають діяти на постійній основі, заявив Гебреєсус

Фото: EPA

Виконавчий директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус закликав усі країни внести заходи щодо запобігання самогубствам у національні програми охорони здоров'я та освіти.

Кожні 40 секунд одна людина у світі скоює самогубство, хоча все більше країн запроваджують національні програми із профілактики суїциду, заявила Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) 9 вересня напередодні Всесвітнього дня запобігання самогубствам (10 вересня).

"Ми закликаємо всі країни знайти стійкі рішення для внесення в національні програми у сфері охорони здоров'я та освіти заходів щодо профілактики самогубств, які довели свою ефективність", – зазначив виконавчий директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.

Згідно з інформацією ВООЗ, наразі 38 країн світу проводять політику боротьби з передумовами суїциду. Загальний рівень самогубств у світі на 2016 рік становив 10,5 смерті на 100 тис. населення. Різниця між країнами коливається від п'яти до більш ніж 30 смертей на 100 тис. населення.

Хоча 79% самогубств у всьому світі припадає на країни з низьким і середнім рівнем доходу, відносний показник є вищим у країнах із високим рівнем доходу – 11,5 смерті на 100 тис. населення. У багатших країнах чоловіки накладають на себе руки втричі частіше за жінок, а в бідніших цей показник приблизно однаковий.

Самогубство є другою за поширеністю причиною загибелі людей віком від 15 до 29 років після дорожньо-транспортних пригод.

У групі підлітків віком від 15 до 19 років самогубство є другою за поширеністю причиною смерті серед дівчат (після ускладнень вагітності та пологів) і третьою причиною смерті серед юнаків (після ДТП і міжособистісного насильства).

Найпоширеніші методи самогубства – повішення, отруєння пестицидами і вогнепальна зброя.