У Таджикистані завершилися парламентські вибори. Ще жодного разу ОБСЄ не визнавала їх демократичними

Емомалі Рахмон очолює Таджикистан із 1992 року
Фото: EPA

Як зазначає "Радиои Озодӣ" (таджицька служба "Радіо Свобода"), це перші парламентські вибори в Таджикистані після заборони найбільшої опозиційної сили – Партії ісламського відродження – у 2015 році.

У Таджикистані 1 березня відбулися вибори в нижню палату місцевого парламенту, повідомляє "Радиои Озодӣ" (таджицька служба "Радіо Свобода").

За даними центральної виборчої комісії, явка на виборах становила приблизно 75%. Прогнозують, що результати оголосять після полудня 2 березня.

Голова ЦВК Таджикистану Бахтієр Худоєрзода оголосив, що "вибори відбулися в атмосфері прозорості та відкритості". Проте, зазначає видання, спостерігачі ОБСЄ за всю історію виборів у Таджикистані "жодного разу не визнавали їх вільними, демократичними і такими, що відповідають міжнародним стандартам".

"Радиои Озодӣ" вказує, що це перші парламентські вибори в країні після того, як у 2015 році заборонили діяльність найбільшої опозиційної політичної сили – Партії ісламського відродження. До того, як у вересні 2015-го Верховний суд Таджикистану визнав її терористичною організацією, партія набирала на виборах 1015%.

"Багато хто чекає, що керівна Народно-демократична партія Таджикистану на чолі з президентом Емомалі Рахмоном, який перебуває при владі з 1992 року, здобуде більшість із 63 місць у Палаті представників", – пише видання.

Окрім НДП, у виборах брало участь ще шість партій, зокрема опозиційна Соціал-демократична партія, яка висунула шістьох кандидатів.